Familiebedrijven vrezen inbreuk op privacy

Den Haag, 30 September 2016 /EZPress/ - Familiebedrijven vrezen de invoering volgend jaar van het UBO-register, waarin de persoonsgegevens staan van aandeelhouders met een belang vanaf 25 procent. Het register zal volgens het voornemen van minister Dijsselbloem van Financiën deels openbaar zijn, waardoor die gegevens in handen van criminelen kunnen vallen. ‘Zo ontstaat een nieuwe Quote 500-inbrekerslijst’, zeggen ondernemers in Forum, het blad van VNO-NCW.

Tegen witwassen
Het UBO-register moet Nederland op last van Europa invoeren in de strijd tegen belastingontduiking, witwassen en de financiering van terrorisme. Familiebedrijven zijn niet tegen transparantie om die reden, maar willen dat het register alleen ingezien kan worden door officiële instanties. Het kabinet gaat tot dusver uit van een deels openbaar register.

In blootje
‘Op die manier kunnen we net zo goed in onze blote kont op het Binnenhof gaan staan’, zegt Marlies van Wijhe van de gelijknamige verfproducent, en voorzitter van FamilieBedrijven Nederland, in Forum. Het kabinet houdt volgens haar onvoldoende rekening met de specifieke cultuur van familiebedrijven. ‘Niet iedereen wil in de openbaarheid met zijn financiële status.’

Bedrijfsopvolging
De familiebedrijven vrezen in het ergste geval dat de openbaarmaking van persoonsgegevens kan leiden tot de ontvoering van familieleden. ‘Ondernemers die met de bedrijfsopvolging bezig zijn, zullen zich afvragen of zij dit risico wel aan hun kinderen willen opleggen’, stelt Peter van den Dool, coach van familiebedrijven.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: