Check-in Check-uit - Rotterdams openbaarvervoerbedrijf RET

Documentair fotoboek van het leven in een stad

Rotterdam, 29 Juni 2016 /EZPress/ - Zeven dagen per week, dwars door de seizoenen, driehonderdvijfenzestig dagen per jaar, jaar in jaar uit beweegt de RET zich door de stad, vinden korte ontmoetingen plaats, scheren levens langs elkaar heen. CHECK-IN CHECK-UIT biedt een rijk scala aan beelden en verhalen van een openbaarvervoerbedrijf dat vervlochten is met de stad Rotterdam. Dit fascinerende fotodocument toont flarden van levens van mensen in een bewegende stad, van voorbijgangers, RET-ers, Rotterdammers, mensen vanuit de hele wereld,, waarmee CHECK-IN CHECK-UIT een document wordt van het stedelijk leven.
In 2015 stelde fotograaf en Rotterdammer Carel van Hees aan de directie van de RET voor een document te maken over het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf dat al bijna 140 jaar het beeld van de stad mede bepaalt. Samen met schrijfster Sanneke van Hassel reisde hij een jaar lang mee met bus, tram, metro en fast ferry. Ze ontdekten een dynamisch bedrijf, leerden toegewijde medewerkers kennen én ontmoetten reizigers voor wie de RET onmisbaar is. Hun foto’s en verhalen zijn een ode aan het Rotterdamse openbaar vervoer en de mensen die het in beweging houden.

“De RET is een door en door Rotterdams bedrijf dat 365 dagen per jaar de regio Rotterdam letterlijk in beweging houdt. Het openbaar vervoer regelen in zo’n drukbevolkte regio omvat veel meer dan alleen maar rijden van A naar B. Dit boek brengt onze rol als logistiek en sociaal verbinder op een prachtige manier in beeld.” aldus RET-directeur Pedro Peters.

Over de makers
Fotograaf Carel van Hees (Rotterdam, 1954) heeft diverse fotoboeken en films op zijn naam staan zoals Saxman, Pierre Leblanc, >Play-a photographic record en 2KM2 – Het Heden van de Stad. In 2011 maakte hij een boek en een expositie voor Museum Boijmans Van Beuningen over zijn jeugdvriend, de bokskampioen Cor Eversteijn. Naar aanleiding van de jaarlijkse opdracht Document Nederland toont het Rijksmuseum in 2016 een serie van Van Hees over het menselijk aspect in het hedendaagse Rotterdamse onderwijs.
Sanneke van Hassel (Rotterdam, 1971) publiceerde onder andere de roman Nest en vier verhalenbundels, waaronder Hier blijf ik met korte verhalen bij foto’s van Rotterdam. Met Annelies Verbeke maakte ze een omvangrijke bloemlezing van hedendaagse verhalen uit de hele wereld: Naar de stad. In 2015 bracht uitgeverij De Bezige Bij De ochtenden uit, een keuze uit al haar verhalen. In 2013 ontving ze de Anna Blaman Prijs voor haar gehele oeuvre.

CHECK-IN CHECK-UIT – ROTTERDAMS OPENBAARVERVOERBEDRIJF RET is in opdracht van de RET gemaakt en in een kleine oplage uitgegeven door Uitgeverij Diafragma. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel of via www.uitgeverijdiafragma.nl voor de prijs van € 32,50 (448 pagina’s, formaat 17x23 cm). ISBN: 9789490631086

Presentatie
Op donderdag 7 juli is in Boekhandel Donner aan de Coolsingel een vrij toegankelijke presentatie waarbij Abdelkader Benali de makers Carel van Hees en Sanneke van Hassel en de opdrachtgever, RET-directeur Pedro Peters, interviewt over het boek. De aanvangstijd is om 17.00 uur, inloop vanaf 16.30 uur.
Voorafgaand wordt in het stadhuis het fotoboek overhandigd aan burgemeester Aboutaleb.

//Einde bericht

Bron: Uitgeverij Diafragma

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: