Boycot raakt direct slechts 0,1 procent van de Nederlandse goederenexport

Den Haag, 12 Augustus 2014 /EZPress/ - De Russische boycot van agrarische producten betreft slechts 0,1 procent van de totale Nederlandse goederenexport. Dit gaat wel voornamelijk om uitvoer van eigen makelij waar we relatief veel aan verdienen.

Relatief weinig export naar Rusland
Nederland exporteerde in 2013 voor bijna 7 miljard euro aan goederen naar Rusland. Dit is minder dan 2 procent van de totale Nederlandse export (433 miljard euro). Hiermee is Rusland elfde op de lijst van belangrijkste exportbestemmingen.

De goederen waarvoor het importverbod geldt, hadden in 2013 een waarde van 527 miljoen euro, 0,1 procent van de totale export toen. Van dit bedrag heeft de helft (257 miljoen euro) betrekking op zuivelproducten. Ook bij de geboycotte producten is het Russische aandeel bijna 2 procent. Het eerste halfjaar van 2014 werd overigens 7 procent minder uitgevoerd dan in dezelfde periode van 2013.

Groot deel geboycotte export is van eigen makelij
Maar liefst 91 procent van de geboycotte goederen voor Rusland wordt in Nederland geproduceerd. Aan deze uitvoer van eigen makelij verdienen we relatief veel. Van de totale export naar Rusland is niet meer dan 60 procent van eigen makelij. Het overige deel betreft wederuitvoer: producten die wij niet zelf maken maar eerst zelf invoeren. Aan wederuitvoer verdienen we relatief weinig. Rekenen we de wederuitvoer niet mee dan neemt het aandeel van boycotgoederen in de totale export toe van 0,1 naar 0,2 procent.

Litouwen het hardst getroffen
Drie landen exporteerden in 2013 in waarde meer goederen naar Rusland dan Nederland. Dat zijn Duitsland (exportwaarde 36 mld. euro), Italië (11 mld. euro) en Polen (8 mld. euro). In verhouding tot hun export voerden de Baltische staten en Finland het meest naar Rusland uit. Dat is niet vreemd aangezien het buurlanden van Rusland zijn.
Door de boycot op agrarische producten worden Litouwen, Polen, Nederland, Duitsland en Spanje in euro’s het meest geraakt. Als we rekening houden met de omvang van de eigen export dan wordt Litouwen van alle EU-landen met afstand het hardst getroffen. Van de totale Litouwse export wordt ongeveer 3,5 procent direct geraakt.

//Einde bericht

Bron: CBS

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: