VNO-NCW: Tien procent minder pensioen door Europese transactietaks

, 12 Januari 2012 /EZPress/ - Nederlanders krijgen tien procent minder pensioen als de Europese belasting op financiële transacties wordt ingevoerd. De FTT, ofwel Tobintaks, kost Nederlandse pensioenfondsen namelijk naar verwachting 3 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit berekeningen van VNO-NCW en MKB-Nederland vorige maand. Ook de pensioenfondsen luiden nu de noodklok.

Pensioenstelsel
Het Nederlandse pensioenstelsel wordt door de Financial Transaction Tax (FTT) harder geraakt dan het stelsel dat de meeste andere Europese lidstaten hebben. Door de transactiebelasting wordt het rendement van pensioenfondsen verminderd. En dat zal rechtstreeks leiden tot een verlaging van pensioenuitkeringen in Nederland, schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

Schade economie
Verder is deze nieuwe Europese belasting zeer schadelijk voor de Nederlandse economie. Eerder meldden de ondernemingsorganisaties al dat de FTT ervoor zorgt dat de Nederlandse economie structureel krimpt met minimaal 7,5 miljard euro en maximaal 24 miljard euro.

Een deel van de opbrengst van de FTT komt waarschijnlijk rechtstreeks ten behoeve van de begroting van de Europese Unie. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland kan dat deel niet door de afzonderlijke lidstaten zelf worden aangewend voor gerichte economische structuurversterking. De verwachte opbrengst van 57 miljard euro zal vele malen kleiner zijn dan het negatieve effect op de economie, stellen de ondernemingsorganisaties. Ook is het volgens hen maar zeer de vraag of de negatieve effecten op de economie op enige wijze kunnen worden gecompenseerd.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: