Geologische wandeling ‘Natuursteen in Leiden’

Leiden, 21 September 2011 /EZPress/ - De experts van de Geologische Dienst Nederland van TNO hebben in samenwerking met NCB Naturalis een stadswandeling opgezet in Leiden met als thema ‘natuursteen’. Eerder verscheen ook een natuursteenwandeling door Utrecht ‘Stenen rond de Dom’ en door Maastricht ‘Maastrichter steen’.

Leiden heeft veel gebouwen in natuursteen. Niet alleen in oude, maar ook in moderne gebouwen wordt dit materiaal vaak nog toegepast, zoals bij het Stadhuis, de Hooglandse kerk en de Kamer van Koophandel. Natuursteen geeft de gebouwen kleur, versiering en een uitstraling van duurzaamheid. Maar stuk voor stuk zijn het ook stenen met een verhaal.

Verhalen over bijzondere stenen
Geologen van TNO en NCB Naturalis vertellen het verhaal van deze bijzondere stenen in Leiden. Zo zijn in sommige stenen veel versteende resten van planten en dieren te zien. Maar hoe zijn deze versteende resten ontstaan en wat vertellen deze fossielen ons over de geschiedenis van de stenen? En waar komen al die verschillende zandstenen en granieten vandaan? Soms is het gesteente door weer en wind aangetast en is nieuwe natuursteen tussen oude blokken geplaatst. Komt dat uit dezelfde steengroeven of heeft men de steen uit geheel andere aardlagen losgebroken? De natuursteenwandeling door het centrum van Leiden geeft u op een levendige en eenvoudige wijze een inkijkje in de fascinerende wereld van de geologie.

//Einde bericht

Bron: TNO

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: