Stroom zonnepanelen snel goedkoper dan uit stopcontact

Topanalisten voorspellen enorme groei zonne-energie tijdens Solar Future 3

Rotterdam, 06 April 2011 /EZPress/ - Amerikaanse topanalisten voorspellen dat in grote delen van de wereld stroom uit eigen zonnepanelen op het dak binnen een tot twee jaar goedkoper zal zijn dan uit het stopcontact. Door verdere kostenverlaging is het bereiken van deze zogeheten grid-parity – de heilige graal op zonne-energiegebied – eind dit jaar of volgend jaar al mogelijk. Zonne-energie zal vooral ook dieselgeneratoren overal ter wereld vervangen en olie- en gasgestookte centrales qua prijs overtroeven.

Dat zeggen senior analist Vishal Shah van Wallstreet bank Barclays Capital en CEO Jigar Shah (geen familie) van de mede door miljardair Richard Branson opgerichte Carbon War Room. Beide gerenommeerde sprekers lichten hun toekomstvisie toe tijdens de Nederlandse topconferentie The Solar Future III, 21 april in het Mediaplaza-complex in Utrecht.

Als erkend visionair zet Jigar Shah zich in voor duurzame energie en duurzame oplossingen die de uitstoot van CO2 en de daarmee gepaard gaande klimaatveranderingen en andere bedreigingen voor de mensheid moeten terugdringen. In 2003 richtte hij SunEdison op, een revolutionair bedrijf dat zonne-energie als een dienst verkocht, iets wat later uitgroeide tot een miljardenindustrie. Volgens hem groeit de zonne-energiemarkt sneller dan menigeen kan voorspellen en worden niet alleen de zonnepanelen, maar ook alle bijbehorende installaties en technieken steeds goedkoper.
Hij ziet nieuwe opkomende markten in India, Zuid-Afrika, Turkije, Thailand, Australië en de Filippijnen. In de Amerikaanse staat Californië, in Italië en in andere landen met hoge stroomprijzen en relatief veel zon is zonne-energie van het eigen dak nu al goedkoper dan stroom uit het elektriciteitsnet. ,,Ik verwacht dat in 2013 zonne-energie goedkoper is dan 20 procent van alle elektriciteit die in de wereld wordt verkocht. Dat is een gigantische markt,” stelt Jigar Shah.

Vishal Shah –momenteel directeur van de cleantech sector van Barclays Capital en in 2009 en 2010 uitgeroepen tot de nummer 1 analist in de alternatieve energiesector – ziet die grid-parity al eind dit jaar of anders volgend jaar bereikt worden. ,,In Europa hebben we dat punt al bijna bereikt. Eerst zien we zonne-energie elektriciteit uit olie- en gasgestookte centrales vervangen. Daarna zal zonne-energie overal ter wereld dieselgeneratoren gaan vervangen,” verwacht hij.
Beiden verwachten een enorme groei van de zonne-energiemarkt. ,,Alle analisten waren de afgelopen vijf jaar te voorzichtig in hun voorspellingen,” stelt Vishal Shah. Kwam er het afgelopen jaar wereldwijd 15 Gigawatt bij, in 2011 verwacht hij een groei van 21 Gigawatt. De Verenigde Staten zal de komende jaren Duitsland als grootste groeier passeren. ,,De VS zijn een slapende reus geweest. De komende drie jaar zal die markt elk jaar verdubbelen,” verwacht Jigar Shah. Volgens Vishal Shah heeft de VS het beste subsidiebeleid en zullen de kosten van zonnepanelen er dalen tot zelfs 1 dollar per Wattpiek vermogen.
Met China als voornaamste producent van zonnepanelen zou Europa zich moeten toeleggen op het ontwikkelen van productie installaties, dienstverlening en het installeren van panelen.

//Einde bericht

Bron: SolarPlaza BV

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: