Schultz van Haegen investeert in 16 regionale fietsroutes

Den Haag, 30 November 2010 /EZPress/ - Minister Schultz van Haegen heeft vandaag bekend gemaakt welke regionale fietsroutes geld krijgen om snelle fietsroutes te realiseren. Onder andere tussen grote steden als Den Haag - Rotterdam, Haarlem - Amsterdam West en Eindhoven - Helmond worden fietsroutes verbeterd zodat meer mensen hier gebruik van gaan maken.

De fietsroutes kunnen een positief effect hebben op de bereikbaarheid en de filedruk. In totaal heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu op basis van subsidieverzoeken van provincies en stadsregio`s 16 regionale fietsroutes gekozen.

Binnen de steden zijn fietsroutes meestal goed geregeld, maar tussen steden onderling ontbreken vaak de schakels voor goede verbindingen. Daarom wordt nu geïnvesteerd in het wegnemen van obstakels, asfalt, goede bewegwijzering en verlichting en soms ook fietsbruggen en tunnels. De subsidie van 21 miljoen euro komt voort uit de MobiliteitsAanpak 2008 die als doel heeft vlot en veilig van deur tot deur te reizen. Met de subsidie stimuleert het ministerie fietsgebruik op woon-werkverbindingen. Het Rijk investeert per route gemiddeld € 1,3 miljoen. Naast de subsidie van het Rijk investeren provincies en gemeenten ook in deze routes.

De routes bieden een alternatief voor autoforenzen die maximaal 15 kilometer van hun werk wonen. Dit is bijna gelijk aan de gemiddelde afstand woon-werkverkeer. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zijn over te halen om ook langere afstanden te fietsen als er snellere routes beschikbaar zijn. De minister en de Fietsersbond willen autoforenzen stimuleren de auto te laten staan, wat een positief effect op de verkeersdruk kan hebben. Als er in de spits meer mensen voor de fiets kiezen dan leidt dat tot een betere doorstroming van het autoverkeer en kortere reistijden. Ook kan het in stedelijke gebieden leiden tot een ontlasting van het hoofdwegennet.

16 regionale fietsroutes

Haarlem - Amsterdam West
Zaandam - Amsterdam
Arnhem - Zevenaar (De Liemers)
`s Hertogenbosch - Oss
Beneden Merwederoute (Sliedrecht - Papendrecht - Ablasserdam - Dordrecht)
Ede - Veenendaal
Eindhoven - Helmond
Valkenswaard - Waalre - Eindhoven
Fietssnelweg F35 (Almelo - Borne - Hengelo)
Nijkerk - Amersfoort - Leusden
Nijmegen - Beuningen
Den Haag - Rotterdam
Rotterdam - Dordrecht
Houten - Bilthoven
Houten - Nieuwegein - Utrecht West
Greenport Bike-way Venlo (Station Venlo - Horst - Sevenum)

//Einde bericht

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: