Europese bedrijven zetten serieuze stappen richting Cloud Computing

Pan-Europees onderzoek toont aan dat bedrijven zich steeds meer richten op virtualisatie en cloud maar zich nog wel zorgen maken over security

Amsterdam, 05 Juli 2010 /EZPress/ - Volgens recent onderzoek* van Brocade (NASDAQ: BRCD) staan Europese bedrijven steeds meer open voor virtualisatie en cloud computing. Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat 60 procent van de bedrijven al in de aankomende twee jaar de eerste stappen gaat nemen in de planning en migratie naar een distributed – of cloud – computing model. De belangrijkste beweegredenen voor bedrijven om over te stappen naar de cloud zijn kostenbesparingen (30 procent), verbetering van de bedrijfsefficiëntie (21 procent) en verbeterde business agility (16 procent).

De resultaten van het onderzoek van Brocade komen overeen met het recente onderzoek van onderzoeksbureau IDC. Zij toonden onder andere aan dat Cloud IT services wereldwijd momenteel 10,7 miljard pond waard zijn. De verwachting is dat dit bedrag in 2013 zal groeien naar 23 miljard pond.

De meeste bedrijven kiezen voor een private cloud infrastructuur. Deze keuze is het gevolg van de bezorgdheid rondom de veiligheid van de cloud. Meer dan een derde van de ondervraagden geeft aan dat veiligheid het grootste obstakel vormt in de adoptie van cloud computing, gevolgd door de complexiteit van de virtualisatie van datacenters, netwerkinfrastructuren en bandbreedte.

In het onderzoek zijn ook bedrijven uit het Midden en Klein Bedrijf (MKB) meegenomen. Hoewel bedrijven de cloud en de voordelen hiervan steeds meer omarmen, komt de adoptie van cloud computing binnen het MKB trager op gang. Slechts 42 procent geeft aan in de aankomende twee jaar over te stappen naar de Cloud. Niet verrassend is overigens dat 63 procent van deze groep hierbij kiest voor een hosted oplossing.

Andere belangrijke uitkomsten van het onderzoek zijn:

Meer dan een kwart van de grote ondernemingen zijn van plan om in de aankomende twee jaar naar een cloud model te migreren. 11 Procent geeft aan dit zelfs binnen het aankomende jaar te willen doen
Een kwart van de organisaties geeft aan dat het vermogen om het aantal datacenters te consolideren een belangrijke drijfveer is om te verplaatsen naar de cloud
14 Procent geeft aan dat de beschikbaarheid van bandbreedte een belangrijke rol heeft gespeeld in de beslissing over te stappen naar een Cloud
De resultaten onderstrepen Brocade's visie dat IT-infrastructuren binnen het datacenter uiteindelijk zullen uitgroeien naar een situatie waarin gevirtualiseerde, services-on-demand state binnen de Cloud mogelijk zijn. Brocade kondigde kortgeleden deze visie, Brocade One, aan tijdens het jaarlijkse Technology Day. Brocade One is een unified netwerkarchitectuur en –strategie die klanten de mogelijkheid biedt de complexiteit van de virtualisatie van hun applicaties te vereenvoudigen. Door netwerklagen te verwijderen, het beheer te vergemakkelijken en de bestaande investeringen in technologie te beschermen, helpt Brocade One klanten te migreren naar een wereld waarin informatie en services overal in de cloud beschikbaar zijn.

'Nu er steeds meer distributed datacenters zijn, is het van belang dat de netwerkinfrastructuur de kenmerken van het datacenter overneemt. Wanneer de cloud wilt voldoen aan de belofte moet het in staat zijn high-performance, schaalbaarheid en security te kunnen leveren,' zegt Piet Giesbers, Director Enterprise Sales Benelux bij Brocade. 'Het onderzoek toont ons dat bedrijven de ingrijpende economische veranderingen herkennen en dat zij bereid zijn tot deze veranderingen in hun reis naar de cloud. Overigens doen zij dit alleen wanneer de infrastructuur sterk is.'

Naast Brocade One kondigde Brocade recent ook enkele krachtige innovaties aan ontwikkeld om netwerkinfrastructuren drastisch te vereenvoudigen om op die manier het gevirtualiseerde IT model te kunnen ondersteunen. Deze innovaties bevatten een reeks unieke en krachtige technologische verbeteringen ontwikkeld om het gevirtualiseerde datacenter te ondersteunen. Deze innovaties zijn:

Brocade Virtual Cluster Switching™ (VCS). Brocade VCS is een nieuwe door Brocade ontwikkelde technologie, ontworpen om aan de unieke eisen van gevirtualiseerde datacenters te voldoen. De oplossing overwint de beperkingen van conventioneel Ethernet networking door non-stop operaties, any-to-any connectiviteit en intelligentie van fabric switching toe te passen.

Brocade Virtual Access Layer. De Brocade Virtual Access Layer is een logische laag tussen de Brocade converged fabric en server virtualisatie hypervisors. Het biedt een consistente interface en een reeks diensten voor virtual machines (VMs) gekoppeld aan het netwerk. Brocade VAL ondersteunt alle belangrijke hypervisors door het gebruik van gestandaardiseerde technologieën, waaronder de opkomende Virtual Ethernet Port Aggregator (VEPA) en Virtual Ethernet Bridging (VEB) standaarden.

Brocade Open Virtual Compute Blocks.Brocade werkt samen met vooraanstaande systeem- en ICT-infrastructuur dealers om gecertificeerde en geverifieerde datacenter blueprints te kunnen bouwen voor schaalbaar en kosteffectief gebruik van VMs op converged fabrics.
Brocade Network Advisor. Een eersteklas management toolbox die gestandaardiseerde of aangepaste ondersteuning biedt voor vooraanstaand netwerk, storage, virtualisatie en datacenterbeheertools.
Multiprotocol Support. Brocade converged fabrics zijn ontworpen om al het storage- en netwerkverkeer over één kabel te transporteren om op die manier de complexiteit te verminderen en een vereenvoudiging van het migratiepad te bewerkstelligen.

'We zitten middenin een enorme IT innovatiecyclus. We nemen afstand van een infrastructuur die is ontwikkeld om processen te automatiseren en stappen over naar een services-oriented architectuur die de levering van innovatieve nieuwe diensten versnelt,' zegt Giesbers. 'De dagen dat het overgrote deel van de computing power in het datacenter zat, zijn voorbij. Vandaag de dag hebben we te maken met ongelofelijk slimme end points met veel computing power die mobiel zijn, distributed of op afstand. Informatie en applicaties worden gevirtualiseerd en bevinden zich overal in de cloud. De resultaten van ons onderzoek tonen aan dat de Europese adoptie van cloud computing in de lift zit, maar dat bedrijven nog enkele uitdagingen aan moeten gaan om te kunnen profiteren van de voordelen ervan.'

* Het onderzoek is uitgevoerd in het voorjaar van 2010 waarbij Brocade 200 CIO's uit Europa heeft gevraagd naar hun houding ten opzichte van cloud computing.

//Einde bericht

Bron: Brocade

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: