Pressroom Nutscode Thermographics

Onder welke boom zit je het koelste ?

Grote verschillen in klimaat tussen boomsoorten

Sint-Oedenrode, 28 Juni 2010 /EZPress/ - Logisch dat Liesje Lotje leerde lopen langs de lange Lindelaan. Dat komt echt niet alleen omdat de zin zo lekker loopt. De Romeinen zette zelfs bewust de wegen vol met lindebomen. Onder een Lindeboom is het namelijk lekker koel. Prettig als je in de zomer wilt leren fietsen. Helemaal fijn als je met zware bepakking aan het marcheren bent richting Amsterdam of Rome. Het zoeken van verkoeling is dan ook een belangrijke reden voor de Romeinen om de wegen juist dwars door bosrijke gebieden aan te leggen.

Je moet op een hete dag zoals vandaag maar eens met een thermometer onder verschillende boomsoorten gaan staan. Je zult zien dat er grote verschillen in temperatuur zijn. Er zijn een aantal factoren die bepalen hoeveel verkoeling een boom geeft. Hoe ziet het blad eruit? Donker of licht? dik of dun? groot of klein? Hoe ziet de boom eruit? Hoog of laag? smal of breed? Fijn vertakt of open?.

Daarnaast speelt ook de verdamping een belangrijke rol. Het is juist deze verdamping die zorgt voor nét dat beetje extra verkoeling en comfort. Er zijn bomen zoals een treurwilg die veel water kunnen verdampen. Ze zijn vooral aan de waterkant te vinden, er is daar altijd wel water op voorraad om te verdampen. Gewassen zoals bamboe, riet en gras zijn ook echte verdampers.

Verder is ook de ondergrond en bebouwing rondom de boom van invloed op de uiteindelijke temperuur onder de boom. Gras of stenen? Hoge donkere gebouwen of laag en licht? Kan het er een beetje waaien?

En tenslotte de factor 'mens' zelf. Temperatuur is iets dat je objectief kunt meten. De interpretatie of dat dan als 'lekker', 'warm' of 'heet' ervaren wordt, heeft veel met de betreffende persoon zelf te maken. Jong of oud? man of vrouw? ziek of gezond? actief of passief? Dit is samen te vatten in het thermoregulatiesysteem. Dit is de verzamelnaam voor alle factoren waarmee mensen, dieren en planten hun temperatuur kunnen reguleren. Dus dat gaat over verdamping door een boom, zweten door mensen, maar ook over kleding, voeding en het ontwerpen van woningen. Belangrijke factor is de leeftijd. Oudere mensen hebben over het algemeen veel meer moeite met het regelen van hun lichaamstemperatuur dan jonge gezonde mensen. Vandaar dat het juist rondom verzorgingshuizen van belang is te zorgen voor een groene verkoelende omgeving.

Heb je een thermometer in de lade liggen? Neem de proef op de som en ga eens wat bomen vergelijken. Foto`s van koele groenontwerpen ter inspiratie zijn altijd welkom. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op www.bomenvoorbejaarden.nl .

//einde bericht

Bron: Nutscode Thermographics

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: