Amerikaans onderzoek: Transcendente Meditatie goed voor hartpati√ęnten

Door Transcendente Meditatie bijna 50% minder gevallen van hartinfarct, beroertes en sterfte door hartfalen

Amsterdam, 23 November 2009 /EZPress/ - Pati√ęnten met een aandoening aan de kransslagaders (coronaire hartziekte) die de stress verminderende Transcendente Meditatie beoefenen lopen 50% minder risico op een hartinfarct, beroertes of sterfte vergeleken met een niet-mediterende controlegroep. Dit werd bekend gemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Heart Association, die in Orlando plaatshad.

Gedurende negen jaren is onderzoek verricht onder 201 mannen en vrouwen met vernauwing van de kransslagaders. Zij werden willekeurig toegewezen aan een groep die de techniek van Transcendente Meditatie toepast of aan een controle groep die cursussen kreeg om de traditionele risico factoren te verminderen, inclusief voedingsaanpassing en lichamelijke oefeningen. Alle deelnemers gingen door met hun normale medicatie en andere gebruikelijke medische zorg.

Uit het onderzoek blijkt dat bij de pati√ęntengroep die de Transcendente Meditatie techniek toepaste er 47% minder sterfte, hartinfarcten en beroertes was en de bloeddruk gemiddeld 5 mm Hg lager lag. Voorts werd er een significante vermindering in psychologische stress bij de groep met hoge spanningsniveaus aangetoond.

Het klinische onderzoek werd gesponsord met een bedrag van $3.8 miljoen door de National Institutes of Health-National Heart, Lung, and Blood Institute, en verricht door de Medical College of Wisconsin in Milwaukee in samenwerking met het Institute for Natural Medicine and Prevention (INMP) Maharishi University of Management.

Volgens Dr. Robert Schneider hoofd auteur en directeur van het INMP ¬Ė het Centrum voor Natuurlijke Geneeskunde en Preventie - zegt: "Eerdere onderzoeken naar het Transcendente Meditatie programma hebben al vermindering in bloeddruk, psychologische stress en andere risicofactoren laten zien. Dit coronaire onderzoek is echter het eerste gecontroleerde klinische onderzoek naar het enorme positieve effect van lange termijn beoefening van dit specifieke stress verminderende programma op de mate van klinische hart en vaat (cardiovasculair) aandoeningen zoals hartinfarcten, beroertes en sterfte.'

Dr. Schneider zegt dat het effect van de Transcendente Meditatie techniek in het onderzoek leek op het toevoegen van een nieuw ontwikkelde medicatie voor het voorkomen van hartkwalen. "In dit geval stammen de nieuwe medicijnen echter af van de lichaamseigen interne apotheek, gestimuleerd door de beoefening van Transcendente Meditatie.'

Hart- en vaatziekte is de doodsoorzaak nummer 1 in de Verenigde Staten. Volgens de American Heart Association zijn er in de VS bijna 1.5 miljoen hartaanvallen per jaar, iedere 34 seconden krijgt er één Amerikaan een hartaanval

¬ē Hart- en vaatziekte is ook de grootste kostenpost van de ziektekosten. In de VS wordt er jaarlijks meer dan $475 miljard uitgegeven aan het behandelen van coronaire hartziektes.
¬ē Er worden per jaar bijna 500,000 coronaire bypass operaties verricht en 1.3 miljoen dotterbehandelingen. Stress leidt waarschijnlijk tot de ontwikkeling van coronaire hartziektes.

//Einde bericht

Bron: M.V.I.

Dit is een origineel persbericht. EZPress¬ģ News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: