Doorbraak voor open source in ICT-onderwijs

Novell en ECABO maken Linux toegankelijk voor mbo

Amersfoort, 14 Mei 2009 /EZPress/ - Novell en ECABO hebben vandaag in Utrecht een overeenkomst gesloten over Linux-onderwijs in het mbo. Novell levert gratis onderwijsmateriaal, examens en technische ondersteuning. ECABO zet zich in om Linux en andere vrije software een volwaardige plaats te geven in het mbo, zowel op de school als tijdens stages.

"Met deze overeenkomst investeren we fors in het mbo, maar goed Linux-onderwijs gaat beslist veel opleveren: voor leerlingen, bedrijven en overheden. ECABO is als kenniscentrum voor ons de ideale partner om het doel naderbij te brengen." Zo verklaart Mark-Peter Mansveld, Director Data Center Solutions & Enduser Computing Benelux bij Novell, de stap van zijn bedrijf.

De overeenkomst betekent een doorbraak voor vrije software in het middelbaar beroepsonderwijs. Deze software, beter bekend als open source, is gratis voor iedereen beschikbaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Microsoft Windows.

Tot dusver was open source in het bedrijfsleven, en daarom ook in het mbo, vaak een ondergeschoven kindje. Dat gaat nu veranderen. Steeds meer bedrijven gebruiken bijvoorbeeld het besturingssysteem Linux in plaats van Windows. Bovendien heeft het kabinet besloten dat vrije software de norm moet zijn bij de overheid. Alleen als het echt nodig is, mag er nog gekozen worden voor een commercieel product.

Daarom is de overeenkomst tussen Novell en ECABO van groot belang voor het onderwijs. Het mbo moet immers mensen opleiden die al die vrije software kunnen installeren en ondersteunen.

Novell zal voor de ICT-opleidingen in het mbo gratis Linux-onderwijsmateriaal en helpdeskdiensten ter beschikking stellen. Verder kunnen mbo`ers gratis 800 Linux-examens afleggen bij Novell, bovenop hun mbo-diploma. Daarmee krijgen ze een streepje voor op de arbeidsmarkt. ECABO en Novell zullen samen zorgen dat er ook passende stages komen.

Samen met experts van Novell en de scholen zal ECABO in kaart brengen hoe Linux het beste is in te passen in de mbo-opleidingen.

Door de nieuwe overeenkomst kan het mbo snel inspelen op de groeiende vraag naar ICT`ers met verstand van open source.

//Einde bericht


Bron: ECABO

Dit is een origineel persbericht. EZPressĀ® News Distribution BV. www.ezpress.eu
EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: