Anne Frank Huis sterkste cultuurmerk in de Metropool Amsterdam

Amsterdam, 06 April 2009 /EZPress/ - Het Anne Frank Huis heeft de sterkste positie in de cultuursector van de Metropool Amsterdam. Onder jongeren is het Anne Frank Huis nog populairder dan onder senioren. Dit blijkt uit een grootschalig merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder ruim 2.000 inwoners van Amsterdam en omgeving.

Bekendheid, waardering en binding zijn bij het Anne Frank Huis het sterkst aanwezig. Het verschil met de nummer twee in de culturele ranglijst, Theater Carré, is bijzonder klein. Wat het Anne Frank vooral zo sterk maakt, is zijn kracht onder alle leeftijdsgroepen. Jongeren hebben zelfs meer waardering voor het Anne Frank Huis dan 55-plussers, 'Het verbinden van actuele thema's aan de oorspronkelijke, historische boodschap, slaat kennelijk bijzonder goed aan bij jongeren', verklaart merkadviseur Hendrik Beerda.

Van de 50 sterkste cultuurmerken uit de Metropool komt de grote meerderheid uit de stad Amsterdam. In de top-50 staan slechts zeven culturele organisaties van buiten de stad. Het sterkste niet-Amsterdamse cultuurmerk is het Frans Hals Museum in Haarlem. Eerder onderzoek op nationaal niveau toonde ook al de dominantie van Amsterdam in de cultuursector aan. Een derde van alle cultuurmerken met een nationale positie is gevestigd in Amsterdam.

Onder de vijftig sterkste cultuurmerken uit de regio Amsterdam zijn opvallend veel bioscopen en filmhuizen. 'Het is begrijpelijk dat er zo veel filmtheaters hoog scoren omdat film de populairste cultuurvorm is', licht Beerda toe, 'In vergelijking met bijvoorbeeld Rotterdam is het Amsterdamse aanbod echter veel breder. Naast Pathé kent Rotterdam slechts twee filmtheaters met een sterke positie. In Amsterdam en de regio zijn dit er tien.'

Het onderzoek geeft ook inzicht in de groeipotentie van de cultuursector. Vooral bij de Uitmarkt, het Rijksmuseum en Pathé verwacht het publiek stijgende bezoekersaantallen. Volgens Hendrik Beerda liggen de belangrijkste groeikansen in samenwerkingsverbanden. 'De recente samenwerking van de Amsterdamse filmtheaters onder de naam Cineville is een mooi voorbeeld van de versterking van individuele cultuurorganisaties. Dat zouden veel meer organisaties moeten doen. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de bezoekers van de verschillende podia veel op elkaar lijken. Door samenwerking kan een groep van podia een totaalprogramma gaan aanbieden waardoor het publiek veel makkelijker kan kiezen uit de overvloed aan voorstellingen en concerten.'

Culturele top-50 van de Metropool Amsterdam

1. Anne Frank Huis
2. Theater Carré
3. Rijksmuseum Amsterdam
4. Tropenmuseum
5. Van Gogh Museum
6. Uitmarkt Amsterdam
7. Het Concertgebouw Amsterdam
8. Pathé
9. Amsterdam Arena
10. Heineken Music Hall
11. Madame Tussauds Amsterdam
12. NEMO
13. Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam
14. Stedelijk Museum Amsterdam
15. Paradiso
16. Stadsschouwburg Amsterdam
17. De Kleine Komedie
18. De Dijk
19. Frans Hals Museum
20. Melkweg
21. Amsterdams Historisch Museum
22. Prinsengrachtconcert
23. Joods Historisch Museum
24. Koninklijk Concertgebouworkest
25. Gay Pride
26. De Nieuwe Kerk Amsterdam
27. Meervaart
28. Het Nationale Ballet
29. Museum het Rembrandthuis
30. Cobra Museum
31. Kwakoe Zomer Festival
32. Teylers Museum
33. Parade
34. Muziekgebouw aan 't IJ
35. Het Muziektheater
36. Filmmuseum
37. Kriterion
38. Rialto
39. Toneelgroep Amsterdam
40. De Nederlandse Opera
41. The Movies
42. Zaantheater
43. De Uitkijk
44. Het Ketelhuis
45. Bimhuis
46. Cinecenter
47. Foam
48. Cineworld
49. Utopolis
50. Brinkmann bioscoop

Voor het onderzoek zijn ruim 2.000 mensen ondervraagd. In twee fasen is de benodigde informatie verzameld. Eerst is de spontane bekendheid van alle culturele merken onderzocht. Daarna is voor de vijftig bekendste merken in detail navraag gedaan naar de merkkracht, merkpersoonlijkheid en merkprestatie. In totaal zijn zeven culturele segmenten onderzocht: filmhuizen, dansgezelschappen, festivals, musea, muziekgezelschappen, podia en theatergezelschappen.

De Metropool Amsterdam bestaat uit de gemeenten Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Bennebroek, Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Bussum, Diemen, Edam-Volendam, Haarlem, Haarlemmerliede-Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Hilversum, Huizen, Landsmeer, Laren, Muiden, Naarden, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Waterland, Weesp, Wijdemeren, Wormerland, Zaanstad, Zandvoort en Zeevang.

//Einde bericht

Bron: Hendrik Beerda Brand Consultancy

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: