Pressroom Dealerdirect BV

Auto verkopen: kentekenbewijs?

Een kenteken van een gebruikte auto overschrijven, Waar moiet je op letten?

Veendam, 09 Januari 2011 /EZPress/ - Als je de auto wilt verkopen is er altijd de vraag hoe het ook alweer met dat kentekenbewijs ging. Omdat je maar eens in de zoveel jaar de auto gaat verkopen en de regels af en toe veranderen is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de huidige stand van zaken rond het kentekenbewijs op het moment dat je de auto gaat verkopen.

Bij het particulier verkopen is het erg belangrijk dat je de juiste procedures volgt. Veel te vaak gaat het mis bij het overschrijven van het kenteken. Het nadeel is dat deze fouten grote en vervelende gevolgen kunnen hebben.

Auto verkopen kentekenbewijs
Als je een auto verkoopt dan moet het kentekenbewijs overgeschreven worden. De vorige eigenaar moet met de nieuwe eigenaar en zijn geldige legitimatiebewijs naar het postkantoor. Belangrijk is dat het originele kentekenbewijs meegenomen wordt. Met name het deel waar de gegevens van de huidige eigenaar op staat (voorheen deel II nu deel 1b) en het eigendomsbewijs (ook wel overschrijvingsbewijs, deel III of het huidige deel 2 genoemd).

Kenteken overschrijven op postkantoor
ls de hele procedure op het postkantoor goed verloopt dan verlaat de vorige eigenaar het postkantoor met een ongeldig gemaakt deel waar de eigenaarsgegevens op staan (deel 1b of voorheen deel II wordt voorzien van een kruis en een stempel) en een RDW vrijwaring. De nieuwe eigenaar verlaat het postkantoor met een nieuw gedeelte 1b waar zijn gegevens op geprint staan.

Geen tijd voor overschrijven
Het gaat vaak ontzettend mis als de auto wordt verkocht en de nieuwe eigenaar weet de auto mee te krijgen terwijl deze nog op naam staat van de vorige eigenaar. Vaak worden smoesjes gebruikt dat het postkantoor al dicht is, dat er geen tijd meer is, dat het postkantoor te ver weg is of de koper doet zich voor als een autobedrijf en schrijft een nep-vrijwaring uit.

Het nadeel is dat in dat geval de laatste eigenaar aansprakelijk blijft voor de auto. Ook als er een misdrijf mee wordt gepleegd. Ook als er verkeersovertredingen worden begaan. Ook als de APK verlopen is of de auto niet meer verzekerd is.

Gevangenisstraf bij niet goed overschrijven kentekenbewijs
Deze boetes kunnen zo ver oplopen en er zijn zelfs mensen gearresteerd voor overtredingen en boetes die met hun vorige auto zijn gemaakt en daardoor hun baan en al hun bezittingen zijn kwijtgeraakt. Als officiële eigenaar in de database van het Rijksdienst voor het Wegverkeer blijf je aansprakelijk!

Auto verkopen aan autobedrijf
Om al deze sores te voorkomen is het vaak verstandiger de auto aan een autobedrijf te verkopen dat is aangesloten bij een landelijke autoinkoop formule. De hierbij aangesloten autoinkopers worden dagelijks gecontroleerd en kunnen alleen meebieden als ze een erkend en betrouwbaar autobedrijf zijn volgens o.a. de RDW.

Autoinkoop sites
Via de website van de landelijke auto verkopen formule http://www.ikwilvanmijnautoaf.nl kan men de auto verkopen aan een team van 1.572 erkende autobedrijven. Deze organisatie zoekt voor uw auto de officiële auto-inkoper die het hoogste bod kan geven en controleert de afwikkeling. Bij de levering krijgt de eigenaar direct de betaling en een RDW vrijwaring die op de minuut nauwkeurig is.

RDW vrijwaring
Met de RDW vrijwaring kan men exact aantonen op welke tijdstip de auto is overgeschreven qua eigenaar. Ook krijgt de vorige eigenaar de te veel betaalde houderschapsbelasting (wegenbelasting) terug en kan men hiermee de autoverzekering stopzetten. Zorg dus altijd dat je een officiële RDW vrijwaring krijgt voordat je de autosleutels en de auto uit handen geeft.

Hoe kun je nog meer controleren of het overschrijven goed is gegaan? Via de RDW site kun je het kenteken invoeren en controleren of de `Datum aanvang tenaamstelling` inmiddels in aangepast. Ook kan men via de RDW kijken hoe men het beste de overschrijving van het kenteken kan regelen.

Lees meer over de procedures rond het verkopen van een gebruikte auto en tips voor het verkopen van gebruikte auto`s op http://www.AutoVerkopenTips.nl




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: