Pressroom SKB

Proactief gedrag belangrijker dan tevredenheid voor prestaties van afdelingen

Foto:
Figuur 1. Verdeling van vitaliteitskenmerken naar leeftijd van de medewerkers.

Amsterdam, 24 Juni 2009 /EZPress/ - Het adagium dat tevreden medewerkers automatisch leiden tot goede bedrijfsprestaties, kan de prullenbak in. Het gaat veel meer om proactief gedrag van de medewerkers. Dat blijkt uit het promotieonderzoek dat Luc Dorenbosch aan de Universiteit van Tilburg verrichtte. Hij werkte hierin samen met het in werkbeleving gespecialiseerde onderzoeksbureau SKB.

Medewerkers van 53 afdelingen van verschillende organisaties kregen vragen voorgelegd over hun werk. Dorenbosch interviewde vervolgens afdelingsmanagers en personeelsfunctionarissen over de wijze waarop de werknemers werden aangestuurd en de effectiviteit van diezelfde afdelingen. Op die manier werden verbanden ontdekt tussen personeelsbeleid, werkbeleving door de medewerkers en productiviteit.
Dorenbosch: 'Een medewerker kan heel tevreden zijn, maar waar het op aankomt is wat hij zelf doet. Proactief gedrag vertonen en daar energie in steken, dàt blijkt het verschil te maken tussen gewoon je werk doen en een stapje extra zetten'.

In dit onderzoek werd gebruik gemaakt van een nieuwe versie van de Vragenlijst Beleving en Beoordeling van de Arbeid (VBBA) welke in zijn oorspronkelijke vorm aan ongeveer 1 miljoen Nederlandse werknemers voorgelegd is. Hieraan zijn onderwerpen toegevoegd over o.a. kwaliteit, innovatie en de vitaliteitskenmerken energie, initiatief nemen en actief leergedrag. Van de laatste drie blijkt actief leergedrag het meeste bij te dragen aan afdelingsprestaties.

Actief gedrag en leeftijd
Een opvallende bevinding uit trendonderzoek van SKB is dat oudere werknemers meer energie en meer initiatief vertonen dan hun jongere collega's. Actief leergedrag neemt juist vanaf 50 jaar scherp af en loopt daarmee parallel met het gebrek aan uitdaging die oudere werknemers ervaren in hun werk. Dit doet zich met name voor bij laag opgeleide medewerkers. Dorenbosch: 'Je ziet dat actief leergedrag van werknemers kenmerkend is voor beter functioneren van een afdeling. In een vergrijzende economie vormt het afnemen van actief leergedrag met de leeftijd een extra prestatierisico'.

Figuur 1.

Over SKB
SKB vervult een brugfunctie tussen wetenschap en praktijk en heeft 15 jaar ervaring met evidence based medewerkeronderzoek. Daarin is SKB, met duizenden onderzoeken in alle beroepsgroepen, het grootste onderzoeksbureau in Nederland. Het onderzoeksinstrumentarium integreert de vakgebieden Human Resource Management, Arbeids- en Organisatiepsychologie, Gezondheidsmanagement en Bedrijfskunde.

//einde bericht

Bron: SKB

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: