Shell Foundation en Doen investeren in biobrandstof uit Jatropha

, 01 Juli 2008 /EZPress/ - De Shell Foundation en Stichting DOEN steken geld in Diligent Energy Systems uit Eindhoven, een Nederlands bedrijf met grote plannen voor de productie van biobrandstof uit de tropische plant 'Jatropha Curcas' in Tanzania. Met de financiële steun kan Diligent Energy Systems meer Tanzaniaanse boeren interesseren om Jatropha te gaan verbouwen. De investering van de Shell Foundation betreft een bedrag van van US$ 250.000 plus - indien nodig - technische assistentie. Stichting Doen heeft EUR 50.000 geïnvesteerd en daarnaast een lening verstrekt van EUR 200.000.

Diligent heeft sinds 2005 ervaring met het verbouwen van Jatropha in Tanzania. Het Nederlandse bedrijf heeft een netwerk van vele zelfstandige Tanzaniaanse boeren opgebouwd. Deze lokale boeren verbouwen Jatropha bijvoorbeeld als heg rond hun velden of soms tussen andere voedselgewassen in. Zij kunnen de zaden van de Jatropha verkopen aan Diligent voor een gegarandeerde minimumprijs. Bovendien geeft Diligent hen advies over de verbouw van de plant. Uit de zaden produceert Diligent biobrandstof, die wordt gebruikt door de grotere Safari bedrijven, vliegtuigbouwers (vooralsnog om te testen) en andere grote milieubewuste energieverbruikers. De Jatropha plant heeft weinig aandacht of verzorging nodig. De opbrengsten zijn voor de boeren een welkome bron van inkomsten. In het Diligent model concurreert Jatropha niet met de voedselproductie, noch worden bossen gekapt. Biobrandstof beperkt het gebruik van fossiele brandstof en beperkt de uitstoot van Co2. Tot nu toe werkt Diligent met zo'n 800 boeren die in totaal ongeveer 2000 hectare met Jatropha hebben aangeplant. Diligent wil dit in de komende twee jaar uitbreiden tot zo'n 10.000 hectare.

De Shell Foundation is een onafhankelijke charitatieve stichting die in 2000 werd opgericht in Engeland met als doel te investeren in duurzame initiatieven die een bijdrage leveren aan de armoedebestrijding of een verbetering zijn voor het milieu. De Nederlandse Stichting Doen, opgericht door de Nationale Postcode Loterij in 1991, werkt aan een leefbare wereld waaraan iedereen kan meedoen. De filosofie van Doen is mensen actief betrokken te laten zijn door initiatieven te financieren waarin zowel de zakelijke als sociale componenten sterk aanwezig zijn.

Chris West, plaatsvervangend directeur van de Shell Foundation, legt uit waarom zijn organisatie het werk van Diligent steunt: 'Diligent heeft baanbrekend werk verzet; het bedrijf hanteert een commerciële aanpak die zowel voordelen voor de lokale Tanzaniaanse boeren oplevert als voor het milieu. Dit type ondernemerschap is voor de Shell Foundation een voorbeeld hoe economische ontwikkeling in Afrika mogelijk is op een verstandige en toch commercieel haalbare manier.' Jeffrey Prins, Programma Manager van Stichting DOEN vult aan: 'Ik heb Diligent in Tanzania bezocht en daar heb ik met eigen ogen de betrokkenheid en de kunde van het team gezien. Dit heeft me overtuigd dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Bovendien zijn ze in staat winstgevend te zijn. De manier waarop Diligent bijdraagt aan een leefbare wereld is voor Stichting Doen de reden om Diligent te helpen hun activiteiten uit te breiden.'

Ruud van Eck, directeur en oprichter van Diligent, is blij met de steun. Hij zegt: 'De bijdragen van Shell Foundation en Stichting Doen zijn erg belangrijk voor ons. Het geld helpt ons te blijven uitbreiden en het bedrijf te verbeteren in een tijd dat onze inspanningen nog niet resulteren in aanmerkelijke winst. Op dit moment profiteren de Tanzaniaanse boeren nog het meest. Maar we geloven dat onze aanpak op de lange termijn succesvol zal zijn, met respect voor 'people', 'planet' en 'profit', maar het duurt iets langer om winstgevend te worden dan wanneer er minder nadruk zou liggen op de sociale en ecologische factoren.'

//einde bericht

Bron: Diligent Energy Systems

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: