VNG bijdrage voor Kamerdebat Jeugdhulp

Den Haag, 23 Februari 2017 /EZPress/ - Vandaag debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Rijn (VWS) over het jeugdstelsel. In aanloop naar dit overleg stuurde de VNG een voortgangsbrief over diverse onderwerpen, zoals samenwerking met jeugdhulpaanbieders en aanbestedingskwesties.

Transformatie in volle gang
De transformatie van het sociaal domein is nog in volle gang. Gemeenten streven op veel punten naar verdere verbetering, regionalisering en ontschotting van het bestaande aanbod ten dienste van hun inwoners. De schotten tussen de verschillende vormen van jeugdhulp moeten nog verder doorbroken worden en de samenhang met het onderwijs verbeterd.

Partnerschap met aanbieders
Gemeenten werken aan een langdurig partnerschap met jeugdhulpaanbieders om de zo gewenste samenhang te realiseren. Gemeenten vragen daarbij van aanbieders een sterkere inhoudelijke en ontkokerde visie op transformatie waarbij de bedoeling van de Jeugdwet - zorg dichtbij het gezin - centraal staat.

Gemeenten hebben te maken met landelijke gespreide instellingen en een zeer gespecialiseerd aanbod. De VNG heeft een ambassadeur aangesteld om gemeenten en aanbieders te ondersteunen om de regionalisering en ambulantisering van het zorglandschap te versnellen, zodat er geen essentiële zorg verdwijnt. Van het Rijk vragen wij om aanbieders en gemeenten te ondersteunen in deze kwaliteitsslag. De kracht om dichtbij het gezin de juiste hulp op maat te leveren blijft de winst van de gezamenlijk gewenste transformatie.

Aanbesteden
Gemeenten en aanbieders vragen zich af hoe de gewenste transformatie gecombineerd kan worden met een traject van aanbesteden, waarbij soms gedurende een langere periode de zo belangrijke dialoog tussen aanbieders en gemeenten stagneert. Cemeenten en aanbieders geven bij de VNG signalen af dat ze hier veel last van hebben en dat dit tot bureaucratie en hoge administratieve lasten leidt.

In de praktijk kijken professionals juist naar de bedoeling van de wet en is er flexibiliteit en maatwerk die niet vooraf in juridische termen te beschrijven is. Deze uitvoeringspraktijk kan op gespannen voet staan met de nieuwe Aanbestedingswet.
De VNG gaat met VWS/VenJ en aanbieders uitzoeken wat de gevolgen zijn van de nieuwe Aanbestedingswet, op grond van welke wettelijke bepalingen gemeenten moeten aanbesteden, en of daar aanpassingen aan gedaan kunnen en moeten worden.

Vrijgevestigde aanbieders
Van vrijgevestigde aanbieders komt heel duidelijk het signaal dat het voor hen lastig is met veel verschillende gemeenten te werken. Met steun van VWS gaan de VNG en de koepels van vrijgevestigen de vastlopende vrijgevestigde jeugdhulpaanbieders actief ondersteunen. Ook worden regio`s ondersteund bij de opzet van contractering van vrijgevestigden en gaan regio`s onderling goede voorbeelden uitwisselen.

//Einde bericht

Bron: VNG

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: