Zorgvuldig Brexit-proces is belangrijk voor Nederlandse bedrijven

Den Haag, 22 Februari 2017 /EZPress/ - `Het Verenigd Koninkrijk is de tweede exportbestemming van Nederland. Ons bedrijfsleven is gebaat bij een heel zorgvuldige Brexit-strategie.` Die boodschap kreeg de EU-hoofdonderhandelaar voor de Brexit, Michel Barnier, op bezoek bij VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer te horen. Niet alleen zijn er miljarden euro`s met de handel met de Britten gemoeid, ook zo`n 200.000 banen.

Economische risico`s voor Nederland
`De Nederlandse handelsbelangen in het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn veel groter dan van de meeste andere EU-lidstaten. Dit vraagt om een zorgvuldige Brexit-strategie, gericht op zo min mogelijk nieuwe belemmeringen voor ondernemers. Zeker nu recent onderzoek laat zien dat de economische risico`s voor Nederland op termijn groot kunnen zijn.` Die boodschap gaf De Boer vanochtend mee aan EU-hoofdonderhandelaar voor de Brexit, Michel Barnier.

Ongerustheid onder ondernemers
Barnier kwam naar VNO-NCW om de Nederlandse positie scherp te krijgen, voordat de Brexit-onderhandelingen officieel zullen starten. De Boer wees Barnier tijdens het bezoek op de ongerustheid onder ondernemers vanwege de sterke verwevenheid van het VK en Nederland. Zo exporteerde Nederland in 2015 voor 38 miljard euro naar het Britse koninkrijk. En daar zijn 200.000 banen mee gemoeid. Daarmee is het VK, qua toegevoegde waarde, onze tweede exportbestemming na Duitsland.

Hard spelen, maar constructief blijven
`Ondernemers moeten een goede toegang houden tot Britse markt tijdens het hele proces van uittreding, inclusief goede overgangsregelingen. Ik hoop daarom dat de Britten uiteindelijk aan een douane-unie willen vasthouden`, benadrukte Hans de Boer in het gesprek.
`Tegelijkertijd moeten de Britten zich op de interne markt aan EU-regels houden, anders wordt het gelijke speelveld verstoord. We zien dat sommige ondernemers orders of investeringen uitstellen en ook daalt de export in sommige sectoren. Dat is zorgwekkend en dit alles vraagt om een uitgekiende strategie, waarbij we het hard spelen, maar uiteindelijk constructief blijven. Zowel het VK als wij hebben veel te verliezen.`

Taskforce Brexit
VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland hebben een speciale Taskforce Brexit ingesteld van leden die regelmatig bij elkaar komen met oog op de Nederlandse positie. In dit kader hebben zich afgelopen periode veel ondernemers gemeld die zich zorgen maken of ze straks niet langer aan de grens gaan staan met hun (verse) producten, vanwege extra douanecontroles. Meer rompslomp voor ondernemers dreigt.
Andere zorgen zijn de lage koers van het Britse pond, de mogelijke hoge douaneheffingen die dreigen voor Nederlandse producten en de kans dat veel regels die nu gelijk zijn voor de Britse- en de EU-markt in de toekomst uiteen gaan lopen, bijvoorbeeld voor controle op plantenziekten of technische productvoorschriften. Nu al daalt de export van bloemen en planten, een belangrijke exportsector, door het lage pond.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: