COEN-enquête: vertrouwen ondernemers op recordhoogte

Den Haag, 16 Februari 2017 /EZPress/ - Ondernemers zijn 2017 vol vertrouwen begonnen. Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, kwam uit op 14,7. Dit is de hoogste waarde sinds het begin van de crisis in 2008 en nog eens 5,5 punten hoger dan het laatste kwartaal van 2016. Dat blijkt uit de COEN-enquête van VNO-NCW, MKB-Nederland, het CBS, de Kamer van Koophandel en het Economisch Instituut voor de Bouw.

Bouwsector positiefst
In nagenoeg alle sectoren zijn ondernemers goed gestemd. Zowel in de industrie, als in de detailhandel, groothandel, onroerend goed en zakelijke dienstverlening bereikte het vertrouwen een recordhoogte sinds de start van de metingen in 2008. Onder de ondernemers in de bouwsector is het vertrouwen het grootst (27,2). Dit is wel iets lager dan een kwartaal eerder. Alleen in de delfstoffenwinning is het vertrouwen nog negatief.

Groei investeringen en werkgelegenheid
Nederlandse ondernemers verwachten per saldo in 2017 meer te investeren dan in het afgelopen jaar. Ook is er een positief saldo van ondernemers die een toename in de werkgelegenheid in hun bedrijf voorzien. In de bouw is dit saldo het grootst.

Brexit kan onzekerheid geven
VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen erop dat de Brexit, afhankelijk van de precieze vorm die deze krijgt, een negatief effect kan hebben op het vertrouwen van ondernemers. Voor veel bedrijven kan dit verstrekkende gevolgen hebben, aangezien het VK onze derde handelspartner is.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: