Atlantis Erfgoedportaal cultureel bindmiddel in de stad Brugge

Foto:

Brugge, 20 Januari 2017 /EZPress/ - Meer dan 392.000 Brugse erfgoedstukken kunnen sinds kort via één muisklik eenvoudig doorzocht worden. Schilderijen, sculpturen, middeleeuwse handschriften, foto’s, kaarten, archeologische vondsten, historische kranten, het is allemaal te vinden op het online Erfgoedportaal Erfgoedbrugge.be. Het Erfgoedportaal werd onlangs officieel in gebruik genomen in aanwezigheid van de Vlaams minister van Cultuur Gatz, burgemeester Landuyt van Brugge en honderden belangstellenden uit het Vlaamse erfgoedveld. Het Erfgoedportaal is gerealiseerd door DEVENTit, de Nederlandse specialist in collectiebeheer en portaalbouw.

Virtuele verzamelplek
Dankzij Erfgoedbrugge.be kunnen nu al vijf collecties tegelijkertijd verkend worden. Op basis van één of enkele trefwoorden wordt gezocht in de collecties van Musea Brugge, Beeldbank Brugge, Kaart en Huis, Magis en de historische krantencollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge. De collectie middeleeuwse handschriften van de Openbare Bibliotheek Brugge, de virtuele leeszaal van het Stadsarchief en het Guido Gezellearchief zijn nu ook via deze weg te raadplegen. Stap voor stap zal ErfgoedBrugge.be verder groeien en steeds rijker aan inhoud worden. Uiteindelijk wordt het de virtuele verzamelplek voor 16 unieke Brugse Erfgoedcollecties.

Cultureel bindmiddel
De website Erfgoedbrugge.be is naar eigen zeggen de ‘maïzena’ voor de erfgoedprojecten in de stad Brugge; het culture bindmiddel waarbij partners bij elkaar gehouden worden en de databanken als culturele puzzelstukken perfect in elkaar passen. Bijzonder is dat de erfgoedpartners met behoud van eigen identiteit elk in hun eigen omgeving blijven werken en toch gezamenlijk naar buiten kunnen treden.

Technisch perfecte oplossing
“Voor dit project hebben we intensief en productief samengewerkt met DEVENTit,”, zegt Katrien Steelandt, Coördinator erfgoedcommunicatie van de Erfgoedcel. “Dankzij die samenwerking hebben we nu een technisch perfecte oplossing die zeer gebruiksvriendelijk is. Voor het publiek is dit een grote stap vooruit.” De basis van die oplossing wordt gevormd door het geavanceerde Atlantis softwarepakket. Deze moderne online oplossing die door DEVENTit uit het Utrechtse Bunschoten in eigen beheer is ontwikkeld is zeer geschikt voor gebruik door bibliotheken, musea, archieven en andere instellingen die grote collecties makkelijk online toegankelijk willen maken.

Trefzeker zoeken
“De website van Ergoedcel Brugge laat goed zien wat een Atlantis Erfgoedwebsite te bieden heeft”, zegt Peter van Diermen, directeur van DEVENTit. “Het is een moderne, functionele, informatieve en mooi vormgegeven website, die volledig dynamisch is, dus geschikt is voor PC/Laptops, tablets en telefoons. Het erfgoedportaal op de website biedt eenvoudig toegang tot de verschillende collecties, die integraal of separaat trefzeker doorzoekbaar zijn. Voorts hebben we de Atlantis-applicatie zodanig ingericht dat de erfgoedinformatie naadloos beschikbaar is voor de, onder toeristen populaire, App Xplore Bruges.”

//Einde bericht

Bron: Deventit

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Links:
Het Atlantis Erfgoedportaal van de stad Brugge
Beleef het erfgoed met Atlantis



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: