Steun voor wetenschapsplannen van Sander Dekker

Den Haag, 20 Januari 2017 /EZPress/ - VNO-NCW en MKB-Nederland steunen de plannen van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs voor het vergroten van wetenschappelijke impact. Nog steeds worden onderzoekers vooral afgerekend op het aantal publicaties, waardoor het toepassen van hun kennis er vaak bij in schiet. Terecht constateert Dekker dat hier de afgelopen jaren veel verbetering in is gekomen, maar verdere stappen nog mogelijk en nodig zijn. Via gerichte maatregelen wil staatssecretaris Sander Dekker daar balans inbrengen. Zo gaat het NWO valorisatie –waarde creatie uit wetenschappelijke kennis – meewegen bij de beoordeling van prestaties en komt er een nationale valorisatieprijs, als evenknie van de Spinozaprijs.

Promoveren
De ondernemingsorganisaties vinden het positief dat Dekker inzet op het verder versterken van publiek-private samenwerking. Uit cijfers blijkt inderdaad dat het bedrijfsleven in Nederland relatief veel investeert in de wetenschap: een sterke troef waar opgebouwd kan worden. Ook juichen ze het voorstel om te promoveren bij bedrijven toe (industrial doctorates). Zo wordt de kans op valorisatie vergroot. Daarnaast is het goed dat Dekker KTO’s (Knowledge Transfer Offices) wil versterken. Daarbij zou wat VNO-NCW en MKB-Nederland er ook voldoende aandacht moeten zijn voor kennisoverdracht naar het mkb.

Bètaonderzoek
Toch zijn er ook aandachtspunten. Terecht roept Dekker op tot meer investeringen van bedrijven in eigen R&D en in de wetenschap. Continuïteit in beleid, zowel in het topsectorenbeleid als fiscaal, is hiervoor de basis. Met dat soort instrumenten biedt de overheid een hefboom voor private investeringen. Daarnaast maken de ondernemingsorganisaties zich zorgen dat er steeds minder wordt geïnvesteerd in bèta-technisch onderzoek. Er is sprake van een bèta gat van 270 miljoen per jaar. Dat verkleint de kans op valorisatie.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: