NHL-project ‘Slimme civiele drones’ wint RAAK-award 2016

Erkenning voor toonaangevend onderzoek

Leeuwarden , 01 December 2016 /EZPress/ - Het lectoraat Computer Vision van NHL Hogeschool heeft vandaag de RAAK-juryprijs gewonnen voor het project ‘Smart Vision for UAVs’. Dit project zet in op de ontwikkeling van slimme civiele drones. De drones vliegen geautomatiseerd en verwerken de opgenomen beelden tot concrete proces- of bedrijfsondersteunende informatie voor de klant, zoals de detectie van brandhaarden bij een uitslaande fabrieksbrand. De juryprijs is in Den Haag uitgereikt door Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Door het winnen van de RAAK-award juryprijs krijgt het lectoraat erkenning voor hun toonaangevende en praktijkgerichte onderzoek. De NHL verslaat daarmee negen andere projecten van verschillende hogescholen in Nederland.

Smart Vision for UAVs
Schimmels ontdekken in kilometers grote aardappelvelden of hoog in de lucht de wieken van een windmolen inspecteren, met een unmanned aerial vehicle (UAV) – oftewel een drone – is het steeds makkelijker vast te stellen. Steeds vaker worden drones ingezet voor praktische doeleinden, waarbij hightech camera`s de ogen zijn van de opdrachtgever op de grond. Binnen de NHL is er de afgelopen jaren met het project Smart Vision for UAVs volop ingezet op de ontwikkeling van slimme civiele drones. Het lectoraat werkte samen met een groot consortium van bedrijven die de UAVs inzetten voor praktische doeleinden. Zo werd met Wetterskip Fryslân een slotenschouw uitgevoerd, deed men onderzoek naar ziekten in de akkerbouw en spoorde het lectoraat samen met Brandweer Oefencentrum Noord brandhaarden op.

Concreet heeft het onderzoeksproject geleid tot potentiële nieuwe innovatieve toepassingen in vier verschillende sectoren: de precisielandbouw, de waterbeheersector, de duurzame energiesector en de brandweer. En met succes, want met de uitkomsten wordt een bijdrage geleverd aan kostenbesparing, kwaliteitsverhoging en/of vergroting van veiligheid.

Jaap van de Loosdrecht, Lector Computer Vision: “Wij zijn heel erg blij met deze prijs. De RAAK-Award onderstreept de meerwaarde van geautomatiseerde intelligentie rondom de UAVs in combinatie met praktijkgerichte vragen. Samenwerking met het bedrijfsleven speelt hierin een cruciale rol. Kortom, we ontwikkelen kennis waar het bedrijfsleven nu en in de toekomst behoefte aan heeft en voeren tegelijkertijd projecten uit waar de techniek en de lol van afspat!”

RAAK-award
Met de RAAK-award zet Regieorgaan SIA goed praktijkgericht onderzoek in de spotlights, verbreedt het de bekendheid van het onderzoek aan hogescholen en stimuleert het de kwaliteit van het onderzoek. Dit jaar waren projecten genomineerd van onder andere de Hogeschool van Amsterdam, Saxion, Hanze Hogeschool en Hogeschool van Leiden.

De jury noemde in haar oordeel: “Dit project laat zien dat het hogeschool-onderzoek bijdraagt aan de oplossing van concrete vraagstukken en tegelijkertijd in een unieke combinatie van verschillende partijen nieuwe kennispraktijken ontwikkelt. De invloed gaat dan ook verder dan alleen dit concrete project. Vanwege de grote betrokkenheid van de praktijk, het onderwijs en de concrete resultaten beoordeelt de jury dit onderzoek als winnaar van de RAAK-award 2016.”

//Einde bericht

Bron: NHL

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: