Ho Mulder in finale ASN Bank Wereldprijs

Foto:
Backpack Harvey, gemaakt van restanten (zeil)doek.

Duiven, 27 Oktober 2016 /EZPress/ - Ratna Ho en Pascal Mulder, ontwerpers van Ho Mulder Design Factory zijn door naar de finale van de ASN Bank Wereldprijs met hun project Synth/Ethic. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan vernieuwende, wereld verbeterende initiatieven. Na vier intensieve selectieronden zijn de finalisten vandaag bekend gemaakt. Uit circa 350 inzendingen zijn er tien overgebleven, die in vijf categorieën op 16 november strijden om een prijzenpot van in totaal €55.000, waaronder een publieksprijs van €5000.

Idee

Ho en Mulder werken sinds eind 2014 samen met zeilmakerij Buitink Technology. Hier verwerken zij restant zeildoek, vrijgekomen door snijverlies, tot hoogwaardige modeaccessoires en regenjassen. Deze materialen worden gecombineerd met imitatieleer van Nederlandse afkomst, restanten van eerdere producties. Door het gebruik van deze restanten, komen de materialen vanuit de afvalbak weer bovenaan de keten terecht. Na de levensloop van de mode items kunnen ze ingeleverd worden, waarna ze gerecycled worden onder programma Texyloop, welke vanaf 2004 al bijna 10 miljard vierkante meter PVC heeft weten te recyclen.

De jury prijst de potentie van het initiatief, een idee dat actueel is na de bekendmaking door het WNF dat wilde dierenpopulaties vanaf 1970 gemiddeld met 58 procent zijn geslonken. De mode-industrie is voor een groot deel debet aan de vervuiling van de natuur. Zo is aan de Buriganga rivier in Bangladesh te zien welke kleuren trending zijn, vanwege de vervuilende leerlooierijen die daar actief zijn. De ontwerpers werken dan ook bewust zonder leer, omdat ze het oneens zijn met de huidige staat van de leerindustrie. Het doel van Synth/Ethic is om ethisch verantwoorde items tegen een aantrekkelijke prijs aan te bieden. De collectie komt tot stand zonder menselijk- of dierlijk leed en de impact op het milieu wordt actief zo klein mogelijk gehouden. De productie vindt lokaal plaats in Nederland, omdat de ontwerpers van mening zijn dat het hoog tijd wordt dat het ambacht van tassen- en jassen weer terug naar Nederland komt.

Samenwerking

De intensieve samenwerking met Buitink Technology - het ontwerpersduo houdt atelier in de werkplaats van het maakbedrijf - zorgt ervoor dat de afstand van afval tot duurzaam modeaccessoire zo klein mogelijk wordt gehouden. De specialistische zeilmakertechnieken, zoals hoogfrequent- en ultrasone lastechnieken, worden toegepast in de tassen en regenjassen, met duurzame en unieke stukken tot resultaat. Door de uitwisseling van kennis op het gebied van materiaal, ontwerp en bedrijfseconomische kennis, versterken de ontwerpers en de zeilmakerij elkaar.

Ontwerpers

Ratna en Pascal leerden elkaar kennen tijdens hun studies, resp. Fashion Design en Product Design, aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Na Ratna’s vervolgstudie, een master aan het gerenommeerde Central St. Martins in Londen, pakten ze hun samenwerking op en presenteerden hun laatste kledingcollectie tijdens Amsterdam Fashion Week in Amsterdam. Tijdens de ontwikkeling van deze collectie besloten de ontwerpers technisch textiel in plaats van leer toe te passen. Buitink Technology sponsorde het materiaal, de samenwerking was ontstaan. Nadat de ontwerpers zich bewust werden van de grote hoeveelheden afval zeildoek, besloten ze hier werk van te maken. De Synth/Ethic collectie wordt nu in circa 20 winkels in Nederland en daarbuiten verkocht.

//Einde persbericht

Bron: Ho Mulder Design Factory

Dit is een origineel persbericht EZPress News Disrribution BV www.ezpress.eu

Links:
De website van het duurzame initiatief



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: