Giarte brengt proposities cloudleveranciers in kaart

Foto:

Amsterdam, 20 Juni 2016 /EZPress/ - Giarte heeft op 14 juni j.l. een unieke en uitvoerige marktverkenning uitgebracht waarmee het producten- en dienstenaanbod van cloud-IT providers inzichtelijk wordt gemaakt. Aanleiding voor de marktverkenning is het gebrek aan heldere en vergelijkbare informatie voor IT-beslissers als het gaat om de cloud-IT markt, de leveranciers en hun diensten.

Simon Zwetsloot, head of research bij Giarte: “Voor de vraagzijde van de markt is het uiterst lastig om het aanbod van de verschillende providers te vergelijken. Termen als hybrid, private, public, broker en orkestratie worden kriskras door elkaar gebruikt; proposities zijn overgoten met marketingsausjes. Daarnaast zeggen veel IT-dienstverleners dat zij hun klanten ondersteunen bij cloud-integratie en -orkestratie. In de praktijk lopen organisaties toch aan tegen regie- en integratievraagstukken en worden de verwachtingen ten aanzien van cloud-IT niet altijd waargemaakt.”

Op basis van een uitgebreide marktconsultatie heeft Giarte een model voor clouddienstverlening gedefinieerd waarmee alle mogelijke typen clouddiensten en -producten kunnen worden gecategoriseerd. Om de karakteristieken van clouddiensten te beschrijven heeft Giarte de Amerikaanse NIST-definitie voor cloudcomputing aangehouden. In totaal hebben 39 serviceproviders deelgenomen aan de marktinventarisatie van Giarte.

Er is een onderscheid gemaakt tussen SaaS-, PaaS- en IaaS-diensten, en de activiteiten van de serviceproviders zijn gecategoriseerd in drie rollen: Cloud Enabled Managed Service Provider (CEMSP), Cloud Aggregator and Orchestrator (COA) en Cloud Application Integrator (CAI). Waar mogelijk, is bovendien een koppeling gemaakt met de performance van de serviceproviders via Outsourcing Performance, het jaarlijkse benchmarkonderzoek van Giarte naar de tevredenheid van uitbesteders over de dienstverlening van serviceproviders. De marktinventarisatie is online beschikbaar op www.cloudsourcing.nl.

Dat de marktverkenning in een behoefte voorziet, blijkt uit een marktonderzoek dat deel uitmaakt van de publicatie. Organisaties die gebruik gaan maken van cloud-IT, overschatten de uiteindelijke voordelen en onderschatten de migratie. De belangrijkste motieven van organisaties om te kiezen voor de cloud zijn het flexibiliseren van de IT-voorzieningen (65%) en het beter bij te kunnen houden van het tempo van marktontwikkelingen (verkorten time-to-market, 61%). Ook vereenvoudiging van het IT-landschap wordt vaak genoemd als doelstelling cloud-IT te omarmen; deze doelstelling wordt bij 54% wel, maar bij 36% niet gerealiseerd. Ook het motief ‘kostenbesparing’, in 37% van de organisaties genoemd als argument, wordt in bij 40% van de organisaties niet gerealiseerd.

Organisaties verwachten dat de organisatorische implicaties van cloud meer aandacht vragen dan de technische implicaties. In de praktijk blijkt dat het vooral de technische integratie en de regie zijn die meer aandacht vragen dan verwacht. Het onderzoek werd uitgevoerd onder IT-beslissers van 316 in Nederland actieve ondernemingen en instellingen.

//Einde bericht

Bron: Giarte

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: