Warmtewet moet consumentvriendelijker

De nieuwe Warmtewet moet consumentvriendelijker, vinden de Consumentenbond, Woonbond en Vereniging Eigen Huis.

Amersfoort, 21 April 2016 /EZPress/ - De Warmtewet moet zorgen dat huishoudens aangesloten op een collectief warmtesysteem, zoals stads- of blokverwarming, niet meer betalen voor de warmtelevering dan huishoudens met een cv-ketel. In Nederland hebben ruim 600 duizend huishoudens te maken met de Warmtewet.

In een brief aan de Tweede Kamer benoemen de consumentenorganisaties vier problemen met de Warmtewet. Zo kunnen consumenten die zijn aangesloten op een collectief warmtesysteem niet wisselen van warmteleverancier. En wanneer ze van het warmtenet losgekoppeld willen worden, moeten ze daar soms enkele honderden tot duizenden euro’s voor betalen. ‘Dat moet kosteloos kunnen,’ zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.
Hoge kosten
Ander punt van kritiek is dat de huidige Warmtewet huurders en huiseigenaren op kosten jaagt. ‘De prijs voor warmte concurreert niet met die van gas of andere warmte-opwekmethoden. Minister Kamp van Economische Zaken moet er nu eindelijk voor zorgen dat huishoudens met stads- of blokverwarming niet meer betalen voor de levering van warmte dan huishoudens met een cv-ketel,’ zegt Van der Veen.
Duurzaamheid
Verder willen de Consumentenbond, Woonbond en Vereniging Eigen Huis dat de Tweede Kamer laat onderzoeken hoe duurzaam de Nederlandse warmtenetten zijn. ‘Steeds vaker bereiken ons signalen dat de opwekking van warmte niet altijd duurzaam is,’ zegt Van der Veen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken werkt aan een nieuwe Warmtewet. Hij stuurt deze eind dit jaar aan de Tweede Kamer.

//Einde bericht

Bron: Vereniging Eigen Huis

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: