Dijkhoff scherpt beleid om asielvergunning in te trekken of te weigeren aan

Den Haag, 25 November 2015 /EZPress/ - “Het is ontoelaatbaar om iemand asiel te geven die zich aan ernstige feiten schuldig heeft gemaakt.” Dat schrijft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij maakt het mogelijk om sneller een asielvergunning in te trekken of te weigeren van mensen die in Nederland een misdrijf hebben gepleegd.

De staatssecretaris maakt het mogelijk om een asielvergunning te weigeren of in te trekken als iemand onherroepelijk is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tenminste zes of tien maanden, afhankelijk van de mate van bescherming die zij krijgen. Het is daarbij mogelijk om de strafmaat van verschillende veroordelingen bij elkaar op te tellen. Ook rekt de staatssecretaris de termijn waarbinnen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet hebben beslist op een asielaanvraag maximaal op als er nog een strafproces loopt.

Voor een beperkte groep vluchtelingen die op grond van het vluchtelingenverdrag meer bescherming geniet komt de grens liggen bij een onvoorwaardelijke en onherroepelijke gevangenisstraf van tien maanden, dit was voorheen 24 maanden. Hierdoor kan de verblijfsvergunning nu ook worden geweigerd of ingetrokken bij delicten als het verspreiden van kinderporno of het opzettelijk toebrengen van zeer zwaar lichamelijk letsel met behulp van een wapen (niet zijnde een vuurwapen). Voor de vluchtelingen zal de grens echter te komen liggen bij een onvoorwaardelijke en onherroepelijke gevangenisstraf van zes maanden, dit was voorheen 18 maanden. Dan gaat het om delicten als openlijke geweldpleging die zwaar lichamelijk letsel tot gevolg heeft of om personen die zich zeer frequent schuldig maken aan delicten als tasjesroof of insluiping.

Deze maatregelen zullen ook van toepassing zijn op minderjarige asielzoekers, als zij onder het volwassenenrecht zijn berecht.

//Einde bericht

Bron: Ministerie van Veiligheid en Justitie

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: