Nederlanders niet overtuigd van schone tour

Leusden, 27 Juli 2015 /EZPress/ - Slechts 3% van de Nederlanders gelooft dat de Tour de France dit jaar dopingvrij is geweest. De helft van Nederland meent zelfs dat er geen enkele verbetering heeft opgetreden. Behalve dat renners slimmer zijn geworden in hun dopinggebruik. Dat blijkt uit onderzoek van Smartagent Marketresponse uit Leusden onder 1007 Nederlanders naar het sentiment rondom de Tour 2015.

Tijdens Tour: 41% van de Nederlanders miste NOS Avondetappe met Mart Smeets  "


De dopingschandalen van de afgelopen jaren hebben hun weerslag gehad op het plezier dat mensen beleven aan het kijken naar de sport. Een derde van de Tourliefhebbers geeft aan dat dopingperikelen hun plezier rondom de Tour de France bederven. Ondervraagden geloven de renners niet meer (20%), wantrouwen de winnaars (25%) en ook is de twijfel overgeslagen naar andere sporters (31%). Voor 17% van de van de ondervraagden heeft doping de sport zelfs voorgoed verziekt. Toch is dit voor slechts een op de twintig kijkers aanleiding om te stoppen met kijken.

1 op 5 wil doping legaliseren

Nederlanders zijn verdeeld over de rol van doping in de wielersport. Bijna 20% zou dopinggebruik legaliseren: ofwel op eigen risico (7%), ofwel gecontroleerd door een instantie (13%). 55% keurt het weliswaar niet goed, maar laat zijn sportplezier er niet door beïnvloeden. Een of de vijf Nederlanders is van mening dat het onderdeel is van de sport en dat het dan ook geen aanpak vereist.

De Tour, die dit jaar in Utrecht vertrok, blijft veel kijkers trekken: 60% van Nederland volgde de Tour, waarvan de helft elke dag en de andere helft regelmatig. Mannen zijn de trouwste kijkers: 65% volgt de Tour, tegenover 38% van de vrouwen. Omdat de Tour in Utrecht begon, zeggen vier op de tien Nederlanders meer interesse te hebben dan wanneer de Tour niet in Nederland start. Een op de tien Nederlanders vindt het echter zonde van het geld. Ondanks de toegenomen interesse geeft een kwart van de Nederlanders toe wel eens in slaap te vallen tijdens het kijken van de etappes. 21% kijkt de Tour vooral voor de mooie plaatjes op TV.

Dranghekken

Wat betreft de veiligheid van de renners zijn de meningen verdeeld: 40% vindt de Tour te gevaarlijk, de overige 60% is het daar niet mee eens. Als voornaamste reden geven tegenstanders aan dat de renners professionals zijn en het risico daarom moeten aanvaarden. Dat geldt echter niet voor de omstanders: 80% van Nederland vindt dat er dranghekken bij de bergetappes moeten worden geplaatst.

Avondetappe wordt gemist

Voor het eerst sinds 12 jaar was er een Tour de France zonder het populaire napraatprogramma Avondetappe van de NOS. 41% van Nederland geeft aan dit programma te missen, waarvan twee derde expliciet het ontbreken van Mart Smeets aangeeft als reden. Een grote minderheid is geeft de voorkeur aan vervangende programma’s: 18% kijkt met meer plezier naar de plaatsvervangende programma’s. Daarvan geeft de helft de voorkeur aan Studio Tour (NOS), en de andere helft aan Tour du Jour (RTL). Paulien Schieven van SAMR : ‘Vooral kijkers boven de 45 missen Mart Smeets. De programma’s Tour du Jour en Studio Tour zijn ingestoken op de kijker tussen de 35 en de 45. Deze leeftijdsgroep is ook het meest tevreden met de nieuwe programma’s. Het zijn voornamelijk de 45-plussers die aangeven het meest naar de beschouwende programma’s als De Avondetappe te willen kijken. Daar ligt dan ook de kans voor programmamakers: de oudere kijker weer bedienen.’

//Einde bericht

Bron: Smartagent Marketresponse

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: