Zet doel Omgevingswet voorop bij beoordelen amendementen

Den Haag, 18 Juni 2015 /EZPress/ - VNO-NCW en MKB-Nederland roepen de Tweede Kamer op bij het beoordelen van de 62 amendementen van de Omgevingswet, die het omgevingsrecht moet vereenvoudigen, scherp het doel van de wet in het oog de houden. Dat is namelijk de fysieke leefomgeving beschermen, maar ook om ondernemen voorspelbaarder, gemakkelijker en goedkoper te maken. Dat komt nu niet terug in een groot deel van de ingediende amendementen.

Eenvoudiger
De wet wordt er volgens de ondernemingsorganisaties niet eenvoudiger op als allerlei detailregels uit het huidige recht weer terugkomen. Dat geldt met name voor een groot aantal amendementen over de milieueffectrapportage en de toegankelijkheid van gebouwen. Die onderwerpen zijn belangrijk, maar hoeven niet tot in detail in de wet te worden geregeld. Daarnaast moeten bekende concepten die bijvoorbeeld al in de Grondwet of het EU-Verdrag worden geregeld niet worden aangevuld, stellen de ondernemingsorganisaties.

Voorspelbaarheid
De voorspelbaarheid wordt ook niet beter van te veel bestuurlijke afwegingsruimte, zodat een bedrijf niet meer weet waaraan het zich heeft te houden. Een voorbeeld is het Bouwbesluit, dat het mogelijk gaat maken om per gemeente afwijkende voorschriften op het gebied van duurzaamheid te stellen. Daardoor moet een bepaald bouwontwerp per gemeente worden aangepast, wat extra kosten met zich brengt.

Kosten
Een ander voorbeeld is het amendement over participatie, wat betekent dat ondernemers zich straks bij het indienen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning moeten verantwoorden over hoe de omgeving bij hun initiatieven is betrokken. Bedrijven betrekken hun omgeving al bij hun plannen. Een wettelijke regeling voegt daaraan niks toe en zal eerder leiden tot het afvinken van een lijstje. Ondernemen wordt evenmin goedkoper als de regering erbij blijft om milieuleges weer in te voeren in een tijd dat elk bedrijf op de kleintjes moet letten.

Verbetering
Volgens de ondernemingsorganisaties zijn er ook amendementen die de wet verbeteren. Bijvoorbeeld het amendement over de mogelijkheid om de prestaties van overheden te vergelijken en per gemeente maar een omgevingsplan toe te staan. Een ander amendement stelt voor aan te geven in welke gevallen kan worden afgeweken van milieunormen ten behoeve van ruimtelijke ontwikkelingen en om gemeenten te verplichten een gemeentelijke of regionale omgevingsvisie te schrijven. Dit zijn amendementen die het doel van de wet wél onderschrijven, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: