VetVat gaat verspilling in keuken duurzaam tegen

Foto:
Het VetVat voor de inzameling van jus en braadresten.

Leiden, 24 Maart 2015 /EZPress/ - Vandaag vindt de introductie plaats van de Nederlandse innovatie VetVat. Om verspilling op duurzame manier tegen gaan, wil bedenker Bob Goulooze, samen met voormalig CDA Tweede Kamerlid Marieke van der Werf het VetVat in de keuken introduceren. Hiermee worden jus en bakresten ingezameld, die vet-verwerkende bedrijven omzetten in biobrandstof. Er is grote behoefte aan meer biobrandstof want in Nederland voegen wij per liter diesel 5% biobrandstof bij. Nederlanders spoelen vele tientallen miljoenen liters vetten en oliën, vaak met heet water en afwasmiddel, door. Zo verdwijnt alles in het riool, waar het forse milieuschade aanricht. Een kilo vet verwijderen kost €2,70.

Uiteindelijke kosten VetVat nihil; waterschapsbelasting kan omlaag "


De overheid vindt dat vetproducenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor producten in het afvalstadium en dat zij vetten en oliën moeten recyclen. Consumenten staan voor het dagelijkse probleem: Wat doen we met de jus? Bob Goulooze: “Het VetVat dat volledig op de consument is gericht, lost deze problemen op. Het is een ultra modern vet-verzamel bakje, van de Delftse ontwerper Hans Couveé, dat past in elke keuken. De consument gooit gewoon het vet bovenop het VetVat. Door de trechtervormige met LiquiGlide behandelde bovenlaag glijdt het vet in het vat. De vetlucht blijft ook in het vat. Als het vat vol is, dan kan men de sluiting stevig indrukken zodat het VetVat definitief dicht is. Zo is het klaar voor transport en verwerking. De consument houdt altijd schone handen.

Marieke van der Werf stelt: “Het concept vereist de samenwerking van markt en consument. De markt heeft hier geen ervaring mee, maar in gesprekken met diverse stakeholders kwam ik ruim voldoende bereidheid tegen om hieraan te werken. Momenteel zijn wij ook in overleg over een nudge, een kleine beloning voor de consument. Het bedrijfsleven kan ook nog wel een zetje gebruiken, want nu is de tijd er echt rijp voor.”

Project winstgevend
De waarde van de huidige verspilling is dermate hoog, dat zelfs bij de lage vetprijs van nu, het kostendekkend en zelfs winstgevend is om deze VetVat-activiteit op te starten. Dit nog los van de positieve effecten bij andere betrokkenen in dit win-win proces. De gemeente Leiden en ‘s lands grootste vetverwerker Rotie willen meewerken aan een pilot.

//Einde bericht

Bron: VetVat

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: