Hypotheekadvies nog goedkoper

Amersfoort, 18 Februari 2015 /EZPress/ - De prijs van hypotheekadvies blijft dalen. Gemiddeld betaalt een woningkoper nu € 1.700 voor advies en bemiddeling, volgens marktonderzoeker Gfk. Enkele jaren geleden liepen deze kosten al snel op tot € 3.000.
Sinds de invoering van het provisieverbod daalde het gemiddelde uurtarief van € 122 in 2012 naar € 107 in 2014. Vanwege het provisieverbod, dat 1 januari 2013 van kracht werd, mogen banken en verzekeraars een hypotheekadviseur niet meer betalen voor advies. De klant betaalt die rekening nu zelf en ziet precies hoe duur het advies is. Dat wakkert concurrentie aan.

Gfk verwacht dat de prijzen nog verder gaan dalen. ‘Voor de consument is dat een goede zaak’, zegt Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘Die prijsdalingen worden niet alleen veroorzaakt door toenemende concurrentie, maar ook door digitalisering. Consumenten kunnen namelijk bij een hypotheekaanvraag steeds meer zelf doen. Denk bijvoorbeeld aan het aanleveren en invoeren van allerlei gegevens. Dat drukt de advieskosten.’

In november liet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ook al weten dat hypotheekadvies steeds goedkoper wordt. De toezichthouder ging toen uit van een prijs tussen de € 1.500 en € 2.500.

//Einde bericht

Bron: Vereniging Eigen Huis

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: