Na 22 jaar eindelijk een positieflijst voor huisdieren

Stichting AAP blij met nieuw besluit

Almere, 29 Januari 2015 /EZPress/ - Vanaf 1 februari 2015 is in Nederland de huisdierenlijst voor zoogdieren, ofwel de positieflijst, van kracht. Een nieuw besluit dat bepaalt welke dieren geschikt zijn als huisdier of alleen onder strikte voorwaarden gehouden mogen worden. Alleen dieren die op deze lijst staan, mogen thuis gehouden worden. Voor Stichting AAP een enorme mijlpaal aangezien AAP zich al 22 jaar, samen met andere dierenwelzijnsorganisaties, inzet voor dit besluit.

Directeur David van Gennep: "We zijn heel blij met deze lijst. AAP wordt op dagelijkse basis geconfronteerd met eigenaren die van hun exotische huisdier af willen, omdat het dier een slecht doordachte, impulsieve aankoop was. Wasberen, stinkdieren en zelfs rolstaartberen: je kunt het zo gek niet bedenken, of het wordt bij ons aangemeld. De situatie is zo ernstig dat de vraag naar opvang beduidend hoger ligt dan de capaciteit van opvangcentra. Door de huisdierenlijst verwachten we dat het welzijn van de dieren verbetert."

Of een diersoort geschikt is als huisdier, wordt vastgesteld aan de hand van een methode die is ontwikkeld door de Universiteit Wageningen. AAP steunt dit systeem vanwege zijn wetenschappelijke basis en bovendien is dierenwelzijn één van de hoofdcriteria bij de evaluatie van de verschillende diersoorten. Experts van AAP hielpen bij de evaluatie en AAP verstrekte praktische en wetenschappelijke informatie.

Natuurlijk blijft er altijd nog iets te wensen over. Met name de lijst van dieren die onder specifieke omstandigheden gehouden mogen worden, roept nog wat vragen op. Van Gennep legt uit: "De richtlijnen voor het houden van bijvoorbeeld een steppezebra zijn erg specifiek. Het lijkt me voor eigenaren bijna onhaalbaar om hieraan te voldoen. Maar de lijst is een hartstikke goede stap."


Noot: De positieflijst is nog niet volledig. Nog niet alle zoogdiersoorten zijn beoordeeld, dat gaat de komende maanden gebeuren. Mensen die al in het bezit zijn van een huisdier dat door de positieflijst niet langer is toegestaan, mogen hun dier houden tot het overlijdt -mits ze er niet mee fokken of handelen.

//Einde bericht

Bron: Stichting Aap

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: