Gesthuizen: ook inzage voor makelaars in register

, 12 December 2014 /EZPress/ - Onder anderen makelaars moeten ook inzage krijgen in het centraal aandeelhoudersregister van BV’s. Makelaars hebben, net als andere beroepsgroepen, in het kader van de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) een onderzoeksplicht en het zou onjuist zijn om hen uit te sluiten van inzage in het aandeelhoudersregister. Dit stelt het SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen in het nieuwe NVMagazine. Zij gaat hiertoe een initiatiefnota indienen bij de Tweede Kamer.

Momenteel kan bij de Kamer voor Koophandel alleen het aandeelhoudersregister van een BV worden geraadpleegd, als er slechts één aandeelhouder is. Als er meer aandeelhouders zijn, biedt het register geen relevante informatie. “Er zijn op dit gebied een aantal initiatieven”, stelt Gesthuizen. “De Europese Commissie heeft gezegd dat er een zogeheten UBO-register (de uiteindelijke belanghebbende, red.) moet komen. Maar minister Dijsselbloem wil dat niet. Hij voelt meer voor een plan van minister Opstelten voor een centraal aandeelhoudersregister.”

Dit register dreigt alleen toegankelijk te worden voor de aandeelhouders, notarissen en verschillende overheidsdiensten, zoals opsporingsinstanties. Volgens Gesthuizen is hier een ongelijkheid, omdat ook makelaars de plicht hebben om te onderzoeken vanuit de Wwft. “Er is voor hen wel een onderzoeksplicht, maar ze mogen er niet in. Dus blijven zij aangewezen op het handelsregister van de Kamer van Koophandel en zelf onderzoek doen via internet. Dit is allesbehalve een effectieve methode.”

Opstelten wil vanwege privacyredenen makelaars, advocaten, accountants en andere onderzoeksplichtigen niet toelaten tot het register. Gesthuizen: “Het is natuurlijk zo dat makelaars geen geheimhoudingsplicht hebben. Maar advocaten zijn ook niet in het lijstje opgenomen, terwijl zij wel een geheimhoudingsplicht hebben. Dat is wel apart. Misschien zouden makelaars een geheimhoudingsplicht kunnen krijgen, als zij het register hebben geraadpleegd. Ik neem aan dat een makelaar ook niet in de problemen wil raken, of zijn goede naam in diskrediet wil brengen, door zaken op te zoeken en dat vervolgens rond te bazuinen.”

Gesthuizen vindt dat iedereen die met de Wwft te maken heeft, inzage in het register moet krijgen. “Niet alleen makelaars, maar ook belastingadviseurs, taxateurs, banken en geldwisselkantoren etc. Iedereen die wettelijk verplicht is om ongebruikelijke transacties te melden en onderzoek te doen naar de uiteindelijk belanghebbende. We weten dat er miljarden omgaan bij fraude en witwassen. Er is gewoon heel veel criminaliteit en crimineel geld. Dat zal altijd ook zo blijven. Als je een dam opwerpt, moet je er voor zorgen dat als je zes sluizen hebt, die zoveel mogelijk dicht zijn. Dat er in ieder geval niet twintig gaten in zitten.”

Wat is de Wwft?

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is ontstaan door samenvoeging van de Wet melding ongebruikelijke transacties (Wet MOT) en de Wet identificatie bij dienstverlening (Wid).

De Wwft heeft als doel witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden. Witwassen houdt in dat illegaal verkregen vermogen legaal wordt gemaakt, zodat de illegale herkomst niet langer zichtbaar is. Er is sprake van terrorismefinanciering als vermogen wordt gebruikt om terroristische activiteiten mogelijk te maken.

Reactie NVM

“Sharon Gesthuizen legt de vinger op de zere plek. De overheid wil niet voor niets een centraal aandeelhoudersregister instellen. Als de overheid al onvoldoende inzicht heeft, hoe moeten makelaars en andere in de Wwft aangewezen beroepsgroepen dan onderzoeken wie de uiteindelijk begunstigde (de ‘UBO’) is? In de praktijk wordt daarmee een praktisch onuitvoerbare taak op de schouders van zogenoemde meldplichtige instellingen gelegd”, meent Kees Vlaanderen, senior beleidsadviseur bij de NVM.

Hij noemt het tweeslachtig om iemand te belasten met een wettelijke onderzoeksplicht en hem tegelijkertijd het gebruik van het daartoe bedoelde/geschikte instrumentarium te ontzeggen. “Je kunt je afvragen of Nederland daarmee wel voldoet aan de verplichtingen die uit de ‘vierde witwasrichtlijn’ voortvloeien. Formeel lijkt het geregeld, maar materieel biedt Nederland onvoldoende handvatten voor een adequate uitvoering en naleving van de wet. De minister dreigt het privacybelang zo zwaar te laten wegen dat het daadwerkelijk tegengaan van witwassen resp. het voorkomen van belastingontduiking daar ondergeschikt aan wordt. Overwogen kan worden om het register niet voor iedereen open te stellen, maar uitsluitend voor personen en instellingen met een wettelijke onderzoeksplicht naar de ‘UBO’.” De NVM pleit ervoor om onderzoeksplichtigen ofwel toegang tot het register te verlenen, ofwel dat de groep die geen rechtstreekse toegang krijgt, ontheven wordt van de verplichting een UBO-onderzoek in te stellen.

//Einde bericht

Bron: NVM

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: