UV-licht voorkomt overgewicht & diabetes 2

Veldhoven, 12 November 2014 /EZPress/ - Het lichaam blootstellen aan zonlicht heeft meer positieve effecten dan enkel de natuurlijke aanmaak van Vitamine D. In een nieuwe studie tonen Schotse wetenschappers aan dat de blootstelling aan UV-licht overgewicht voorkomt, evenals het ontstaan van diabetes 2. De preventieve effecten schrijven ze specifiek toe aan zonlicht en kan daarmee niet door suppletie worden opgevangen.

UV-licht meer dan Vitamine D-aanmaak
In de studie werd het effect van regelmatige blootstelling aan UV-licht onderzocht in combinatie met een tweede groep die enkel vitamine D-supplementen kreeg. „Zonlicht zorgt voor een natuurlijke aanmaak van vitamine D in het lichaam. We weten inmiddels hoe belangrijk dit is voor onder meer de preventie van interne kankers en vele andere ziekten. Deze studie toont echter aan dat zonlicht daarnaast meer positieve effecten heeft. Het preventieve effect op het ontstaan van obesitas en diabetes 2, werd niet gemeten in de suppletie-groep, maar enkel in de groep die werd blootgesteld aan UV-licht", benadrukt Ad Brand uit van het Sunlight Research Forum.

Lichaamseigen stoffen
Ad Brand geeft aan dat dit positieve effect van het UV van de zon, watt niet gelinkt is aan de aanmaak van vitamine D, door steeds meer wetenschappers wordt onderzocht „Ik verwacht meerdere onderzoeksresultaten in deze richting. Het gaat om een specifieke stof die het lichaam zelf aanmaakt, na blootstelling aan zonlicht: Nitric Oxide (stikstofmonoxide)." Ander wetenschappelijk onderzoek wees reeds uit dat de hoeveelheid NO in het bloed, zorgt voor een betere insulinewaarde en minder overgewicht.

Te weinig zon door moderne leefstijl
Het onderzoek benadrukt nogmaals het belang van zonlicht voor het menselijk welzijn. „Door onze moderne leefstijl, krijgen we structureel te weinig dag- en zonlicht. We leven en werken vooral binnenshuis. In de periode van september tot mei is de Nederlandse zon bovendien niet krachtig genoeg om de aanmaak van vitamine D en NO in te gang te zetten in het lichaam", aldus Brand. Suppletie en het verantwoord gebruik van zonnebanken (die in Nederland voldoen aan de richtlijnen die de Europese Unie als veilig stelt) bieden een oplossing tegen het tekort aan vitamine D en NO. Brand: „Voor een preventief effect op overgewicht en Diabetes 2, zou volgens deze studie een zonnekuur essentieel kunnen zijn".


Bron: Ultraviolet Radiation Suppresses Obesity and Symptoms of Metabolic
Syndrome Independently of Vitamin D in Mice Fed a High-Fat Diet
(Sian Geldenhuys,1 Prue H. Hart,1 Raelene Endersby,1 Peter Jacoby,1 Martin Feelisch,2 Richard B. Weller,3)University of Edinburgh

//Einde bericht

Bron: Sunlight Research Forum

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: