Kadaster: fors meer registraties in september

Nieuwegein, 17 Oktober 2014 /EZPress/ - In september heeft het Kadaster 39,4 procent meer woningen geregistreerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster vrijdag publiceerde.

In totaal kregen 12.949 woningen een nieuwe eigenaar, een stijging van 5 procent ten opzichte van de vorige maand augustus. Toen registreerde het Kadaster 12.328 verkochte woningen.

Het is de 9e maand op rij dat ten opzichte van een jaar geleden meer woningen zijn verkocht. Van maand op maand was dit jaar tot nu alleen sprake van een daling in juni en augustus.

Volgens de cijfers van het Kadaster werden in de periode juli-september 39.160 woningen verkocht, 35,4 procent meer dan in het derde kwartaal vorig jaar.

Alle woningtypen verkochten in september beter dan een jaar geleden. Vooral appartementen wisselden vlotjes van eigenaar. Daarvan werden er 51,4 procent meer van verkocht.

In alle provincies werden op jaarbasis meer woningen verkocht. Utrecht was met een stijging van 54,3 procent koploper. Limburg sloot de rijen met een stijging van 19,1 procent.

Het aantal geregistreerde hypotheken steeg in september op jaarbasis met 30,9 procent, van 13.947 naar 18.250. Vergeleken met de voorgaande maand bedroeg de stijging 5,5 procent.

In september 2014 vonden 90 executieveilingen plaats, 5,9 procent meer dan een jaar geleden. Op deze veilingen worden huizen verkocht, waarvan de bewoner niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Ze vinden plaats in opdracht van de hypotheekverstrekker, meestal een bank.

Door een verschil in peilmomenten verschillen de woningmarktcijfers van de NVM met die van CBS/Kadaster. Het Kadaster registreert de transacties van een bestaande koopwoning op het moment van transport bij de notaris (eigendomsoverdracht). De NVM registreert de verkoop van een zelfde woning op het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend. In de praktijk blijkt dat de periode tussen ondertekening van de overeenkomst bij de NVM-makelaar en het transporteren van de woning bij de notaris 2,5 tot 3 maanden is.

//Einde bericht

Bron: NVM

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: