Pressroom New Netherland Beginnings

Documentaire over de eerste Nederlanders in Amerika.

Foto:

Tilburg, 08 Oktober 2014 /EZPress/ - De Tilburger en ondernemer Hubert de Leeuw werkt aan een documentaire over de eerste Nederlandse nederzettingen in de Verenigde Staten in de periode 1609-1624. Dit is 10 jaar vóór de stichting van New Amsterdam, het huidige New York.

Hubert de Leeuw werkt aan een documentaire over de eerste Nederlandse nederzettingen in de Verenigde Staten in de periode 1609-1624 "


Met zijn project vraagt De Leeuw aandacht voor een vergeten stuk nationale geschiedenis. Iedereen kent het verhaal van ‘Nieuw Amsterdam’, het huidige New York City. “Maar het is veel interessanter om te kijken wat er in de periode daarvóór gebeurt,” stelt De Leeuw. “Vooral de nauwe banden van de Nederlanders met lokale indianenstammen verdienen aandacht. Er lopen bijvoorbeeld nog steeds Mohicans rond die ‘De Fries’ of ‘De Groth’ heten.” De Leeuw verdiept zich al twintig jaar in het onderwerp en schreef er boeken over. De periode 1609-1624 voor de stichting van de eerste Nederlandse officiële kolonisten in 1624 en stichting van Fort New Amsterdam in 1625 is een vergeten en ten onrechte ondergewaardeerde periode van de Nederlands Amerikaanse geschiedenis.

Herdenking
Op 11 oktober is het 400 jaar geleden dat in 1614 de toenmalige Nederlandse regering “de Staten Generaal” een handelslicentie geeft aan de Nieuw-Nederland Compagnie. Tegelijkertijd betekent het de officiële erkenning van de eerste Nederlandse kolonie op Amerikaanse bodem. “Een gevolg van de goede contacten met inheemse volken de indianen die de eerste Nederlandse skippers en handelaren Hendrick Christaensen en Adriaen Block en Jacob Eelkens daar tot stand brachten. ” zegt De Leeuw. “Ere wie ere toekomt. Bij het feit dat we als eerste westerlingen handel dreven in Japan is uitgebreid stilgestaan. Dit is toch even bijzonder?” Opvallend: Native Americans herdachten vorig jaar hun kennismaking met de Nederlanders in de zogenaamde Two Row Wampum Belt Campagne. Die is speciaal omdat wij de Mohawks en Mohikanen zagen als gelijken, gelijkwaardige handelspartners. “Dat gold later zeker niet voor de Engelse kolonisten.” Sterker: Nederland is de enige natie ter wereld die op deze manier door de indianen naar 400 jaar wordt gehuldigd.

“Nederlandse historici volgen te gemakkelijk de Anglo-Amerikaanse geschiedschrijving dat alles met Henry Hudson aanvangt en dan meteen naar de stichting van Nieuw Amsterdam springt. Daardoor vergeten we een interessant maar ook belangrijk stuk van onze geschiedenis.” De Leeuw ‘s documentaire over de eerste Nederlandse nederzettingen in de VS is momenteel in voorbereiding voor productie. Waarom verdiept hij zich al twintig jaar in deze feiten? “Ik vind dat initiatieven en successen van de eerste Nederlanders en indianen zwaar onderbelicht worden. Zij hebben de verankering van Nederland in Amerika tot stand gebracht en niet Henry Hudson die wel in 2009 groots is bewierookt. Die geschiedenis is anders dan we steeds te horen krijgen. In mijn verhaal zitten bovendien sleutels voor de toekomst. Bijvoorbeeld voor een beter begrip van andersdenkenden en het opzetten van een vlotte internationale handel.”

Hubert de Leeuw lanceerde eerder een website over zijn project. Kijk op www.newnetherlandbeginnings.info voor meer informatie.

Links:
Informatiesheet en links
Handout handelsrelaties US-NL
Indianen herdenken verdrag met Nederland
Fort Nassau, handel met indianen



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: