Conjunctuurbeeld weinig veranderd

Foto:

Den Haag, 20 Augustus 2014 /EZPress/ - Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is van juni op juli vrijwel niet veranderd. Het economisch herstel stagneert al een aantal maanden. Ook in juli hielden de verbeteringen en verslechteringen in de Conjunctuurklok elkaar in evenwicht. De meeste indicatoren in de Conjunctuurklok verkeren in een opgaande fase, dat wil zeggen dat hun groei toeneemt.

Het consumentenvertrouwen is in augustus gedaald. Consumenten waren somberder over de toekomst dan in juli. Het vertrouwen van ondernemers in de industrie nam toe. De indicator van het producentenvertrouwen verbeterde van 0,7 in juni naar 1,2 in juli. De ondernemers zijn al drie jaar niet zo positief geweest.

Het beeld bij de bestedingscategorieën uitvoer van goederen, bedrijfsinvesteringen en consumptie door huishoudens is gemengd. Het volume van de uitvoer van goederen was in juni 2,4 procent groter dan in juni 2013. De investeringen in materiële vaste activa waren 4,3 procent lager dan een jaar eerder. Huishoudens besteedden in mei 0,1 procent meer aan goederen en diensten dan in mei 2013.

De gemiddelde dagproductie van de industrie was in juni 1,3 procent lager dan een jaar eerder. Het was de eerste krimp in 2014. Er zijn in juli 621 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat is 21 procent minder dan in juli 2013.

De situatie op de arbeidsmarkt verbetert. De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid is in juni verder gedaald, naar 657 duizend. De werkloosheid is met 8,4 procent van de beroepsbevolking nog wel hoog. Het aantal banen was ook in het tweede kwartaal kleiner dan in het voorgaande kwartaal. De banenkrimp wordt echter kleiner. Verder waren er in het tweede kwartaal duidelijk meer vacatures dan in het eerste kwartaal. Het totaal aantal uitzenduren groeide in het eerste kwartaal ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. Hier was de toename iets kleiner dan in de voorgaande kwartalen.

Het meest recente cijfer over de economische groei betreft het tweede kwartaal van 2014. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2014 groeide de economie met 0,5 procent. Bij de kwartaal-op-kwartaalgroei is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder groeide de Nederlandse economie in het tweede kwartaal met 0,9 procent.

//Einde bericht

Bron: CBS

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: