Blok: maatwerk soms noodzakelijk bij NHG-regels

Nieuwegein, 18 April 2014 /EZPress/ - Bij de nieuwe leennormen van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) (de organisatie die gaat over de Nationale Hypotheekgarantie) moet maatwerk worden toegepast. Volgens minister Blok van Wonen zijn er omstandigheden denkbaar, waar de normen geen rekening mee houden. Hij schrijft dit in antwoord op Kamervragen van Paulus Jansen (SP).

De NHG fungeert als vangnet voor mensen die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. In een uitzending van TROS Radar bleek enkele weken geleden dat er bij de NHG steeds meer wordt aangestuurd op woningbehoud. Het WEW gaat hier soms erg ver in, waardoor mensen gedwongen worden in een te dure woning te blijven wonen. Dit is volgens TROS Radar het gevolg van de invoering van nieuwe NHG-regels, waardoor het steeds lastiger wordt om de restschuld op je huis bij verkoop kwijtgescholden te krijgen.

Volgens Blok zijn er omstandigheden denkbaar waar de normen geen rekening mee houden. "Dit maakt maatwerk noodzakelijk", zo stelt Blok. Hij stelt ook dat het WEW dit al in de praktijk brengt, waardoor aanpassing van de leennormen niet nodig is.

Als voorbeeld noemt de minister een hoge alimentatie voor huizenbezitters. "Het WEW heeft wel aandacht voor gevallen waarbij de alimentatie zeer hoog is. Bij een zeer hoge alimentatie wordt, evenals bij andere persoonlijk onvermijdbare hoge lasten, maatwerk toegepast. Het is in die gevallen mogelijk af te wijken van het uitgangspunt dat bij bepaling van de leencapaciteit voor hypotheken met NHG normaal gesproken geen rekening wordt gehouden met verplichtingen voor kinderalimentatie", schrijft minister Blok.

"Ik vind de antwoorden positief, omdat de minister erkent dat door de nieuwe normen sommige eigenwoningbezitters tussen wal en schip kunnen vallen. Mocht de NHG zich in de praktijk stugger opstellen dan de minister nu suggereert, dan hebben deze huishoudens op basis van deze antwoorden een basis voor bezwaar", zegt Jansen op zijn website.

//Einde bericht

Bron: NVM

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: