ACM publiceert hogere opbrengsten uit meettarieven van netbeheerders

Den Haag, 12 April 2014 /EZPress/ - De Autoriteit Consument & Markt heeft de marges vastgesteld die regionale netbeheerders gezamenlijk hebben gemaakt met hun meetdiensten. ‘Meetdiensten’ is de verzamelnaam voor het plaatsen, beheren en onderhouden van gas- en elektriciteitsmeters. Netbeheerders hebben in 2011 en 2012 gezamenlijk zo’n 200 miljoen euro meer opbrengsten behaald dan zij kosten hadden voor deze meetdiensten. Dit blijkt uit de margebesluiten die ACM vandaag publiceert.
Met de margebesluiten wordt het bedrag vastgesteld dat de netbeheerders moeten gebruiken wanneer zij de komende jaren op grote schaal analoge energiemeters gaan vervangen door digitale slimme meters. Hiermee kunnen de tarieven van de meetdiensten voor klanten stabiel blijven.

Alle energiegebruikers betalen meettarieven
Sinds 2011 houdt ACM de marges voor de meetdiensten van de elektriciteitsmeter bij; sinds 2012 berekent ACM ook de marges voor de meetdiensten van de gasmeter. De marges tellen in 2011 en 2012 op tot een totaal van zo’n 200 miljoen euro. ACM verwacht dit jaar ook de meeropbrengsten uit 2013 vast te stellen.

ACM stelt als toezichthouder op de energiemarkt jaarlijks vast welk maximum tarief netbeheerders mogen rekenen voor meetdiensten aan huishoudens; dit tarief wordt het ‘meettarief’ genoemd. Omdat klanten niet kunnen switchen van netbeheerder, stelt ACM het meettarief vast.
In een wettelijke regeling is vastgelegd dat ACM sinds 2008 het meettarief vaststelt door het gemiddelde tarief uit 2005 jaarlijks te verhogen met een inflatiecorrectie.

Stabiele tarieven
Huishoudens betalen zo’n 45 euro per jaar aan meettarieven voor gas en elektriciteit. De kosten die de netbeheerder moet maken wanneer de analoge meter op grote schaal vervangen wordt door de digitale slimme meter, gaan de komende jaren mogelijk stijgen. De gemeten meeropbrengsten kunnen na een besluit van de Minister ingezet worden om de meettarieven voor consumenten stabiel te houden. Overigens hebben de netbeheerders onlangs aan het ministerie van Economische Zaken bevestigd dat ze de grootschalige vervanging van de analoge meter door de digitale slimme meter kunnen financieren vanuit de huidige tarieven.

Grootschalige introductie kan van start
Een slimme meter is een digitale energiemeter die op afstand kan worden uitgelezen. De afgelopen twee jaar zijn regionale netbeheerders op kleine schaal begonnen analoge energiemeters te vervangen door digitale slimme meters. De netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de plaatsing en het beheer van meters. Vorige maand concludeerde ACM dat de plaatsing van de slimme meters goed verloopt; bij de kleinschalige proef accepteerde ruim 98% van de consumenten de slimme meter.

//Einde bericht

Bron: ACM

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: