Pressroom ECDL Europees Computer Rijbewijs

Prins Constantijn introduceert vernieuwd Europees Computer Rijbewijs op Onderwijsdagen

Foto:

Met een hamerslag op de kop-van-jut

Utrecht, 14 November 2013 /EZPress/ - Gedurende de Onderwijsdagen op 12 en 13 november werd het vernieuwde ECDL, het Europees Computer Rijbewijs, gepresenteerd. ECDL is de onafhankelijke internationale standaard voor diagnoses en examens voor digitale basisvaardigheden. Prins Constantijn was 13 november aanwezig om met een hamerslag op de kop-van-jut het nieuwe ECDL officieel van start te verklaren. Een oproep voor het meten, leren en bewijzen van digitale vaardigheden.

Het nieuwe ECDL met hamerslag gepresenteerd
ECDL en de prins benadrukten op de beurs het belang van goede digitale vaardigheden in deze tijd. Door diagnoses, examens en certificeringen helpt ECDL studenten, werknemers en andere kandidaten hun digitale vaardigheden te testen, te verbeteren en te bewijzen. ECDL bracht de vernieuwde modules op de Onderwijsdagen groots onder de aandacht. Prins Constantijn was hierbij aanwezig om het Nieuwe ECDL officieel in te luiden. De prins werd welkom geheten door de directeur van ECDL, Roy Osinga, en sloeg met een hamer op de – speciaal naar het thema versierde – kop-van-jut. Hiermee luidde de prins vanuit zijn rol als hoofd van het Kabinet van Neelie Kroes (de commissaris voor de Digitale Agenda van Brussel) officieel het New ECDL in.

New ECDL
New ECDL bevat 14 modules waaronder: Computer Essentials, Online Essentials en Online Samenwerken. Hierin is aandacht voor thema’s als: in de cloud efficiënt samenwerken met bijvoorbeeld collega’s, online veiligheid, privacy, social media en smartphones. Daarnaast zijn er bekende modules zoals Tekstverwerken, & Spreadsheets (open source en de verschillende Office versies). Verder is de wijze van certificeren flexibeler geworden zodat bedrijven, scholen en organisaties uit de modules hun eigen selectie (“Profiel”) kunnen samenstellen.


De tijd staat niet stil
ECDL Nederland is daarnaast actief bezig met de ontwikkeling van een specifieke docentenscan. Deze meet hoe vaardig de docent nu eigenlijk zelf is. Voor het onderwijs zullen later ook meer technische modules volgen. Techniek en ICT raken elkaar immers steeds meer. Digitale ontwikkeling zijn verder allang niet meer aan landsgrenzen gebonden. ECDL ondersteunt daarmee de digi-vaardigheid-ontwikkelingen van Nederland zodat deze blijven aansluiten bij internationale trends en normen.

Stijgend belang digitale vaardigheden voor werknemers
Het huidige computergebruik stijgt nog steeds. De meeste mensen komen hier in hun dagelijkse leven en op het werk mee in aanraking. Naar verwachting is in 2020 maar liefst 90 procent van de werknemers in Europa afhankelijk van de computer. Het belang van goed met computers uit de voeten kunnen en onnodig verlies van productiviteit te voorkomen, wordt daardoor alsmaar groter. Nederlandse leraren en werkgevers zijn mede verantwoordelijk om leerlingen en werknemers de vaardigheden mee te geven, die ze nodig hebben voor hun verdere carrière en CV. Dit zorgt er ook voor dat er geen arbeidsproductiviteit verloren gaat door onvoldoende digitale kennis van werknemers.


Over ECDL
ECDL® is de afkorting van European Computer Driving Licence – het Europees Computer Rijbewijs. ECDL opereert wereldwijd en is met 13 miljoen kandidaten in 148 landen de standaard voor computervaardigheid. ECDL Nederland levert competentiegerichte examens en certificaten in (basis)computervaardigheden. De ECDL examens zijn in Nederland door de onderwijsinspectie beoordeeld en zijn een toegestaan examenproduct. ECDL Nederland is verantwoordelijk voor de dienstverlening en ondersteuning aan de circa 200 examenlocaties in het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname. De missie van ECDL Nederland is: door bekwaam gebruik van ICT individuen, organisaties en samenleving verder te brengen.

De Onderwijsdagen
De Onderwijsdagen 2013 vonden plaats op 12 en 13 november 2013 in het WTC in Rotterdam. De onderwijsdagen bieden inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT in het onderwijs. Het congres is bedoeld voor beleidsmakers, managers, bestuurders en andere professionals binnen de onderwijsinstellingen die de verbinding leggen tussen onderwijs en ICT.

//Einde bericht

Bron: ECDL

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Links:
Alles over het Europees Computer Rijbewijs op de website van ECDL



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: