Een zee van glas

De onderwaterwereld van professor Ernst Haeckel

Leerdam, 17 Oktober 2013 /EZPress/ - Maak op de opening, vrijdag 1 november, kennis met het werk van Jan Taminiau, Andries Copier, Katherine Coleman, H.P. Berlage en Bernard Heesen! Wat hebben deze kunstenaars en hun werk met elkaar gemeen? Allen raakten geïnspireerd door de wetenschappelijke illustraties van Ernst Haeckel. Deze Duitse zoöloog bracht rond 1900 de wereld van de diepzee dichterbij. Het Nationaal Glasmuseum brengt natuur, wetenschap en kunst op een unieke manier samen in het grootste project van het museum tot nu toe.

Nationaal Glasmuseum onder water
De tentoonstelling Een Zee van Glas toont de illustraties van Ernst Haeckel en de daarop geïnspireerde glasobjecten uit de vroege twintigste eeuw tot heden. Ook de organismen zelf: in een aquarium, onder de microscoop of op sterk water. Diverse glastechnieken zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling, zoals geblazen glas, glas-in-lood, gegraveerd glas, voor de lamp geblazen glas en glas in combinatie met andere materialen.

Rond 1900 presenteerde Ernst Haeckel (1834-1919) de schoonheid van de natuur in 100 platen, getiteld Kunstformen der Natur. Op deze platen zijn met name zeeorganismen zoals kwallen, zeesterren en eencelligen te zien. Haeckel wilde de wereld de bijzondere en mooie vormen van de natuur tonen. Hij hoopte dat kunstenaars er inspiratie in zouden vinden.
En dat gebeurde. Iedere kunstenaar wist het natuurschoon weer op zijn eigen manier te vangen. Vader Leopold en zoon Rudolf Blaschka maakten delicate glazen modellen van kwallen, zee-anemonen en andere ongewervelde organismen, als duurzaam studiemiddel voor de wetenschap. A.D. Copier bewonderde de vormen en kleuren van Haeckels kwallen maar kopieerde ze niet rechtstreeks. De glas-in-lood ontwerpen van H.P. Berlage zijn zo abstract dat de natuurvormen niet meer te herleiden zijn. In het gegraveerde werk van de hedendaagse kunstenaar Katherine Coleman is de hand van Haeckel juist zeer herkenbaar.

Hedendaagse kunstenaars en ontwerpers in het diepe
Het Nationaal Glasmuseum heeft verschillende hedendaagse kunstenaars en ontwerpers uitgedaagd om nieuw werk te maken in de Glasblazerij. Zij zijn afkomstig uit verschillende vakgebieden. Een aantal van hen werkte nog niet eerder met het materiaal glas.

Zelf duiken
Een Zee van Glas komt tot leven door tal van activiteiten. In de Glasblazerij zijn diverse glasblazers aan het werk. Op 24 oktober om 14.30 uur geeft de Venetiaanse meesterglasblazer Vittorio Costantini een demonstratie in de Glasblazerij. Hij maakt minuscule zeediertjes van glas. In Cochius’ Keuken, in het Glasmuseum, kunt u de workshop Koken met Kwallen volgen. De eerste workshop start op 2 november. Verder kan men zich opgeven voor Artists Talks, een workshop wetenschappelijk illustreren, een ontwerpwedstrijd, de mogelijkheid om zelf zeebeesten te blazen in de Glasblazerij en verschillende “onderwateractiviteiten”. Kinderen tot en met 12 jaar verkleed als zeewezen of piraat mogen onder begeleiding van een volwassene gratis het Glasmuseum in. Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten rondom Een Zee van Glas?

Kijk dan op www.nationaalglasmuseum.nl

//Einde bericht

Bron: Nationaal Glasmuseum

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: