Beperkte meldplicht cyberincidenten is goede zaak

Den Haag, 23 Juli 2013 /EZPress/ - VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het goed dat de meldplicht voor gevallen van cybercriminaliteit wordt beperkt tot een aantal vitale sectoren. Dat zeggen zij in een eerste reactie op een voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, dat ter advies is voorgelegd. De ondernemingsorganisaties vinden dat de meldplicht in verhouding moet staan tot de ernst van de situatie, en dat de administratieve lasten ervan zoveel mogelijk worden beperkt.

Definitie inkaderen
Opstelten wil de meldplicht beperken tot de sectoren elektriciteit, gas, drinkwater, telecom, financiën, het beheer van oppervlaktewater en waterkeringen, de mainports Rotterdam en Schiphol, en de rijksoverheid. VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken dat de definitie van `potentieel ernstige maatschappelijke gevolgen` goed moet worden ingekaderd, om te voorkomen dat een waaier van incidenten onder de meldplicht valt.

Cultuur van vertrouwen
De ondernemingsorganisaties zijn het met Opstelten eens dat het tijdig melden van veiligheidsproblemen aan het Nationaal Cyber Security Centrum helpt om andere organisaties te waarschuwen en maatschappelijke schade te voorkomen. Een onbegrensde meldplicht zou volgens VNO-NCW en MKB-Nederland de vorming van een cultuur frustreren die private en publieke partijen aanmoedigt om cyberincidenten vrijwillig te melden. Op basis van vertrouwen en wederzijdse afhankelijkheid kan de kennis over incidenten optimaal worden verzameld en gedeeld.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: