Joost Swarte maakt megastrip voor nieuwe Fries Museum

Leeuwarden, 23 Juli 2013 /EZPress/ - De internationaal bekende striptekenaar Joost Swarte geeft in opdracht van het Fries Museum een museumzaal vorm. Een stripverhaal van zijn hand vult als een panorama de wanden van de zaal. De hoofdrol in de strip heeft de streepbandpot. Dit type aardewerken pot is hét Friese huis-, tuin- en keukenaardewerk van rond het jaar nul en daarmee de eerste echte uiting van Friese cultuur. De full-colour strip van Joost Swarte is vanaf 13 september te zien bij de opening van het Fries Museum in de tentoonstelling Oer-Fries Design.

allereerste friese ding
De eerste bewoners van de Friese terpen namen hun eigen potten en pannen mee. Rond de jaartelling gingen ze in hun nieuwe woongebied een nieuw soort aardewerk maken. Opvallend kenmerk van dit aardewerk is de versiering met strepen rond de hals. Logisch dat archeologen er de naam streepbandaardewerk aan gaven. Met dit aardewerk onderscheidden de Friezen zich voor het eerst van hun buren. De streepbandpot is volgens archeologen dus het allereerste Friese ding: oer-Fries design.

klare lijn
De fijne kenmerkende lijntjes op deze streepbandpot doen denken aan de hand van tekenen van Joost Swarte: de klare lijn zoals Swarte dat zelf noemt. Vandaar dat het Fries Museum bij de striptekenaar uitkwam. Opdracht aan Swarte luidde: teken een strip die laat zien hoe de streepbandpot werd gemaakt en gebruikt. Swarte’s striptekening verhaalt over de terpen, over de mensen die er woonden, hoe ze de pot maakten en waarvoor ze de pot gebruikten. Hoe zag hun dagelijks leven eruit? Verder is te zien op welke plaatsen in Friesland de streepbandpot eeuwen later weer werd gevonden. De tekening is als een panorama afgebeeld op de wanden van de museumzaal met een formaat van ruim 1 meter hoog en 15 meter lang.

streepbandpotten
Natuurlijk zijn in de presentatie ook de echte streepbandpotten te bewonderen. Sommige hebben zwarte roetplekken, omdat ze als kookpot op het vuur hebben gestaan. Ook zie je dat sommige potten een touw rond de hals hebben. Die zijn gebruikt om water uit een waterput te halen. Andere potten waren in gebruik als servies of voorraadpot. De terpbewoners begroeven hun voorraadpotten om de inhoud koel te houden.

De tentoonstelling Oer-Fries Design maakt deel uit het grote EDR (EemsDollard Regio project) Land van Ontdekkingen, een samenwerkingsproject met Noord-Nederlandse en Duitse partners zoals het Groninger Museum, Drents Museum, Ostfriesische Landschaft, Drents Plateau, Rijksuniversiteit Groningen, Provincie Fryslân, Provincie Groningen en Provincie Drenthe http://www.land-der-entdeckungen.eu/nl/
In het kader van INTERREG IV A-programma Deutschland Nederland wordt het project mede gefinancierd door het Europese fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) en het Ministerie für Arbeit, Wirtschaft und Verkehr van het bondsland Nedersaksen en de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. Land van Ontdekkingen wordt tevens begeleid door programmamanagement van de EDR.

Het nieuwe Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân,het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.

//Einde bericht

Bron: Fries Museum

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: