Nederlandse commandant gendarmeriekorps geeft stokje over

Den Haag, 28 Juni 2013 /EZPress/ - Kolonel Kees Kuijs van de Koninklijke Marechaussee heeft vandaag het commando over de European Gendarmerie Force (EUROGENDFOR) overgedragen aan zijn Spaanse ranggenoot Francisco Esteban Perez. Dit gebeurde tijdens de CIMIN-meeting, een vergadering van de leiding van EUROGENDFOR, die secretaris-generaal Erik Akerboom gisteren opende in Italië.
Uniek

Akerboom benadrukte het unieke karakter van EUROGENDFOR en de resultaten van het samenwerkingsverband. “We kunnen binnen 30 dagen 800 hoog opgeleide en getrainde marechaussees in het veld brengen. Tegelijkertijd levert EUROGENDFOR de hoognodige trainings- en opleidingscapaciteiten voor blijvende rechtvaardigheid en vrede. Dit is uniek en dat we dit kunnen, hebben we laten zien in Haïti, Bosnië en Afghanistan.”

Uitdagingen
Tegelijkertijd ging Akerboom in op een aantal uitdagingen voor EUROGENDFOR. “We moeten onze onderscheidende waarde blijven promoten. Onze internationale partners zoals de VN en de EU bewust maken van onze capaciteiten en ze uitnodigen hier gebruik van te maken.”

Flexibel
Hij omschreef EUROGENDFOR als een uniek gereedschap in de handen van de internationale gemeenschap. “Onze bijdrage aan de planning van de EU-missie in Mali is hier een perfect voorbeeld van”, om vervolgens in te gaan op een tweede uitdaging: de noodzaak het aanpassingsvermogen en flexibiliteit van de organisatie te vergroten. Dit vanwege de voortdurend veranderende geopolitieke verhoudingen. Ook hier fungeert Mali als voorbeeld: tot voor kort vredig, nu een bedreiging voor Europa en Noord-Afrika.
Het laatste punt dat Akerboom onder de aandacht bracht, was de noodzaak om open te staan voor nieuwe partnerschappen.

Ereteken
Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Jos Leijtens prees vertrekkend commandant Kuijs om zijn inzet de afgelopen 2 jaar. De waardering voor zijn bijdrage aan de internationale rechtsopbouw en stabiliteit werd bekrachtigd met de uitreiking van het Ereteken voor Verdienste, uitgereikt door secretaris-generaal Erik Akerboom.

Roulerend commando
Nederland is dit jaar voorzitter van de CIMIN-meetings. De generaals van de samenwerkende Europese gendarmeriekorpsen bespraken vandaag en gisteren onder meer de resultaten van een half jaar Nederlands voorzitterschap. De meeting vond plaats in het Italiaanse Vicenza, dichtbij het hoofdkwartier van EUROGENDFOR. De Koninklijke Marechaussee is een van de 9 gendarmeriekorpsen van EUROGENDFOR. Elke lidstaat levert achtereenvolgens de commandant voor de duur van 2 jaar. Het voorzitterschip over de CIMIN-meetings duurt 1 jaar.

//Einde bericht

Bron: Ministerie van Defensie

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: