VVD Zeewolde wil geen vliegtuiglawaai boven het dorp

Foto:

Tweede Kamerfractie VVD stelt schriftelijke vragen aan Kabinet

Zeewolde, 26 Februari 2013 /EZPress/ - De onlangs gepubliceerde Voorstudie Operationeel Concept Lelystad Airport waarin de concept vliegroutes zijn opgenomen, geeft aan dat in de toekomst er vliegroutes in de buurt van Zeewolde zullen lopen. De VVD maakt zich ongerust over de zogenaamde ‘linksom’ vertrekroute die voor extra vliegverkeer nabij Zeewolde kan zorgen. Daarom heeft de Tweede Kamerfractie van de VVD schriftelijke vragen gesteld aan het Kabinet daarover. De VVD vindt natuur niet belangrijker dan mensen en voelt de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu daarover aan de tand. In het kader van het mogelijk stellen van natuur bóven mensen in Flevoland stelt de VVD kritische vragen en wil zij van de staatssecretaris meer weten over de huidige regelgeving waardoor Zeewolde veel overlast van vliegtuigen te dulden krijgt, terwijl de Oostvaardersplassen juist worden ontzien.

De VVD heeft altijd aangedrongen op vliegroutes van luchthaven Lelystad weg van de dorpskern opdat er geen vliegtuiglawaai boven het dorp moet komen. Vooralsnog geven de conceptroutes aan dat er géén vliegtuigen van en naar Lelystad bóven de dorpskern zullen komen. Weliswaar voldoet dit aan de wens van de VVD, maar de fractie van VVD blijft zeer kritisch wat betreft de verdere invulling waarin het erop lijkt dat natuur boven mensen wordt gesteld.

‘Linksomroute’ afgekeurd
Gebleken is dat om de vogels en natuur van de Oostvaardersplassen te beschermen, vliegtuigen die van baan 23 vertrekken een zogenaamde ‘Linksomroute’ zouden kunnen nemen. Deze loopt ruwweg via het Adelaarstracé naar de Gooiseweg, waar dan parallel aan wordt gevlogen om vervolgens bij Biddinghuizen weer een noordelijke koers te kiezen. Daarna levert deze vertrekroute problemen op met het dalend verkeer van Schiphol en Lelystad. Dat is de reden waarom Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) deze vertrekroute afkeurt. Wat het eventuele alternatief is om de Oostvaardersplassen te kunnen mijden is vooralsnog niet duidelijk.

Gooiseweg
Bij westelijke wind zal het vertrekkende verkeer richting bestemmingen in het zuiden parallel aan de Gooiseweg vliegen ruwweg over Trekkersveld en blijft dus weg van de kern van Zeewolde. Bij wind uit oostelijke richtingen hebben we op diezelfde route te maken met dalend verkeer. In beide gevallen bevinden de vliegtuigen zich op circa 600 meter, de minimum hoogte boven bewoond gebied. Mede gelet op het indicatieve karakter van de voorgestelde vliegroutes – ze zijn nog niet definitief - blijft de fractie van de VVD Zeewolde de ontwikkelingen kritisch volgen om te voorkomen dat de bewoners van Zeewolde last krijgen van het vliegverkeer van Lelystad.

//Einde bericht

Bron: VVD Zeewolde

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Links:



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: