Pressroom En Serio

Ministeries lopen voordelen van open source mis

Ministeries zitten vast aan legacy storage en gaven in 2010 en 2011 gemiddeld 1,4 miljoen euro per jaar uit aan dataopslag

Almere, 04 September 2012 /EZPress/ - Uit gegevens die Nexenta® Systems heeft verkregen op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob), blijkt dat vrijwel alle organisaties binnen de Nederlandse lokale en centrale overheid vastzitten aan kostbare storage-oplossingen van merken als Fujitsu, NetApp, HP en EMC.

Dit staat haaks op de initiatieven die de overheid de afgelopen jaren heeft ontplooid om op brede schaal voor kostenbesparingen te zorgen en leveranciers van open en commerciële oplossingen gelijke kansen te bieden.

Het Wob-verzoek richtte zich op de inkoop van storage-oplossingen door elf Nederlandse ministeries in 2010 en 2011. Alle benaderde ministeries willigden het verzoek om informatie in. De belangrijkste bevindingen zijn:
• Ministeries gaven jaarlijks gemiddeld 1,4 miljard euro aan storage uit. Een van de organisaties investeerde hier op jaarbasis maar liefst 6,2 miljoen euro in.
• De organisaties kochten jaarlijks gemiddeld 1.226 TB aan opslagcapaciteit in.
• Elke terabyte aan opslagcapaciteit kostte hen gemiddeld rond de 2.357 euro. Sommige organisaties gaven echter bijna 23.333 euro per terabyte uit.
• Resellers bleven grote legacy storage-merken met hoge marges pushen, zoals Fujitsu, NetApp, HP en EMC.
• Geen van de ondervraagde ministeries heeft open storage aangekocht in de onderzochte periode.

Evan Powell, de CEO van Nexenta, is van mening dat de publieke sector zijn inkoopstrategie op het gebied van storage drastisch moet herzien met het oog op het slechte economische klimaat. Powell: “Het is ongelooflijk om te zien hoeveel geld van de Nederlandse belastingbetaler wordt verspild aan kostbare storage-oplossingen. Dit is enerzijds het gevolg van de gebondenheid aan één leverancier en anderzijds te wijten aan algehele apathie. Het is een trieste ironie dat het gebruik van open storage sneller groeit buiten de Nederlandse overheidssector, ondanks het feit dat de overheid wil dat haar instellingen tijdens de oriëntatiefase voor ICT-bestedingen evenveel aandacht besteden aan commerciële als aan open source-oplossingen”.

Volgens Powell maakt een groot aantal van ’s werelds grootste inkopers van opslagsystemen inmiddels gebruik van open storage-oplossingen. Hieronder bevinden zich grote banken, telecommunicatiebedrijven en overheidsinstellingen. KT (Korea Telecom), het Amerikaanse leger, Cisco en VMware zijn slechts enkele voorbeelden van organisaties die hun opslagkosten tot maar liefst 80 procent hebben teruggedrongen. Daarmee bespaarden ze honderden miljoenen dollars die ze normaliter kwijt zouden zijn geweest aan oplossingen van commerciële storage-merken. Daarnaast konden zij profiteren van de verbeterde flexibiliteit en het grotere innovatievermogen die kenmerkend zijn voor een open storage-benadering.

Powell waarschuwt dat resellers die blijven vasthouden aan legacy storage-merken hard wakker zullen worden geschud zodra de Nederlandse overheid besluit om over te stappen op open storage. “Resellers doen er goed aan een strategie te hanteren die op open storage is gebaseerd, zodat ze niet het risico lopen om in een vroeg stadium te worden uitgesloten van deals. Resellers die investeren in oplossingen waarmee overheidsinstellingen grotere kostenbesparingen kunnen realiseren en hun flexibiliteit vergroten, zullen merken dat hun investering zich snel terugverdient”.

Volgens Powell tonen de gegevens van het Wob-verzoek aan dat de initiatieven van de Nederlandse overheid om het gebruik van open source te stimuleren nog een lange weg hebben te gaan. In zijn visie zijn er verschillende redenen aan te wijzen waarom overheidsinstellingen niet op open storage overstappen. “Er is sprake van een combinatie van problemen: enerzijds is er sprake van verwarring en angst, en anderzijds het onvermogen om een ICT-partner te vinden die over de juiste vaardigheden beschikt om open storage-oplossingen te implementeren. In een tijd waarin iedereen de buikriem moet aantrekken, zal de overheid om het succes van deze initiatieven te garanderen niet alleen de publieke sector moeten voorlichten over de voordelen van open storage, maar ook de dienstverleners die deze sector bedienen”.

Over Nexenta Systems
Nexenta® Systems is leverancier van zakelijke OpenStorage-oplossingen. Het software-only platform NexentaStor levert high-performance, ultra-schaalbare, cloud- en virtualisatie-geoptimaliseerde opslagoplossingen. NexentaStor is gebaseerd op ZFS-technologie en draait op elke industriestandaard hardware. De oplossing elimineert vendor lock-in en biedt open, unified storage management tegen een fractie van de kosten van legacy-systemen.

//einde bericht

Bron: En Serio

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu

Contact voor de media:
Touchdown PR
+31 20 658 9538




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: