Thuiszitters kunnen toch voortgezet onderwijs krijgen

Foto:

Onderwijs voor jongeren met gedragsmoeilijkheden

Wapenveld/Assen, 18 Juni 2012 /EZPress/ - Dagelijks zijn er vele honderden kinderen van 12 jaar en ouder die niet naar school gaan. Ze zitten thuis, niet omdat ze spijbelen, maar vooral omdat ze psychisch niet in staat zijn regulier onderwijs te volgen. Sprengen College, IVIO@School en Horizon begeleiding zijn het Traject Thuiszitters Voortgezet Onderwijs (TTVO) Noord gestart om deze groep jongeren in de regio Groningen/Friesland/Drenthe toch in staat te stellen om te leren.

Op een normale school zijn zij niet te handhaven of zijn zij niet in staat zich aan te passen binnen het onderwijssysteem, waarbij de school niet in staat is de onderwijscontext aan te passen aan het individu. "


Isolement
Thuiszitters zijn die om vele redenen, behalve wegens ziekte, voor langere tijd thuis zitten en niet naar school gaan. Ook jongeren van 17 jaar en ouder die niet meer leerplichtigen, die wel onderwijs willen volgen, maar daar niet toe in staat zijn worden tot de groep thuiszitters gerekend. Thuiszitters vertonen afwijkend of problematisch gedrag, of er zijn andere redenen die hen van school houdt, zoals een te lage of juist een te hoge prikkelgevoeligheid. Op een normale school zijn zij niet te handhaven of zijn zij niet in staat zich aan te passen binnen het onderwijssysteem, waarbij de school niet in staat de onderwijscontext aan te passen aan het individu. Zij hebben daarom speciale aandacht nodig om niet in een sociaal isolement terecht te komen, waarin zij zich niet meer ontwikkelen en steeds verder van onderwijs, werk en maatschappij verwijderd dreigen te raken. Het aantal thuiszitters is niet precies vast te stellen. Uit het meest recente onderzoek van Ingrado, de landelijke vereniging van leerplichtambtenaren, uit 2010 zijn er jaarlijks tussen de 2500-3000 leerplichtige kinderen (basisschool en voortgezet onderwijs) die langer dan vier weken thuiszitten.

Eén traject
Veel van de thuiszitters kampt met een fobie, angst- of psychische stoornis. Autisme, hyperactiviteit en Asperger komen ook veel voor. Wegens de medische indicatie worden zij veelal via het zorgtraject geholpen. Maar ouders van thuiszitters hebben niet alleen zorgen om het welzijn van hun kind, maar ook vanwege de leerplicht. De aanpak van de TTVO-initiatiefnemers combineert begeleiding zorg en onderwijs en is gericht op de individuele leerondersteuning van deze jongeren op het niveau van VMBO-TL/HAVO/VWO. De geïntegreerde aanpak is gericht op dagbesteding, training en onderwijs, in één traject. Daarbij functioneren de jongeren individueel of in kleine groepen binnen hun eigen mogelijkheden in hun eigen tempo om te komen tot een zo normaal mogelijk functioneren in de maatschappij. Individuele begeleiding wordt vanuit de thuissituatie geboden, of vindt in het dagtrainingscentra plaats op nog nader te bepalen locatie(s) in de noordelijke provincies van het TTVO waar de jongeren in groepen van maximaal vijf leerlingen individueel onderwijs krijgen.

Geïntegreerde aanpak
Het element zorg in de TTVO-samenwerking wordt geleverd door Horizon begeleiding. Deze organisatie heeft veel ervaring met het werken met jongeren met ADHD (hyperactiviteit), ODD(opstandig gedrag), PDD-nos en Asperger (autisme), MCDD (meervoudige ontwikkelingsstoornis), of aanverwante gedragsmoeilijkheden. Horizon begeleiding is gevestigd in Assen en verzorgt begeleiding in Groningen, Friesland en Drenthe. Het onderwijselement is gebaseerd op het beproefde concept van onderwijs op afstand van IVIO@School uit Lelystad. IVIO (Instituut Voor Individuele Ontwikkeling) is met IVIO@School gespecialiseerd in afstandsonderwijs; de onderwijsprogramma’s zijn uitermate geschikt voor kinderen die leermoeilijkheden hebben en baat hebben bij een individueel studieprogramma. Immers, hier kan een kind studeren in het tempo en op de tijd die bij hem of haar past en krijgt maatwerk. Dat maatwerk wordt geleverd door het Sprengen College, de zogeheten cluster-4 school voor kinderen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Met deze aanpak wordt het mogelijk om voor een kleine groep leerlingen of zelfs voor één enkele leerling, IVIO-vakdocenten met een 1e of 2e graads bevoegdheid in te zetten wat anders economisch niet haalbaar is.

Praktijk
Het TTVO-Noord gaat binnenkort van start en staat open voor thuiszitters (met of zonder ontheffing leerplicht) van 12 tot 23 jaar op VMBO-TL/HAVO/VWO niveau in de regio Groningen/Friesland/Drenthe. Ook schoolgaande jongeren uit deze regio die niet in staat zijn binnen het huidige schoolsysteem te functioneren kunnen bij TTVO-Noord terecht, het criterium is dat ook zij thuiszitten of dreigen thuis komen te zitten. Sprengen College doet de assessments van de potentiële deelnemers. Dat verschaft de informatie voor de individuele leer- en ontwikkelprofielen. Op grond daarvan stromen de leerlingen in één van de trajecten in. Voor de trajecten VMBO-TL, HAVO en VWO wordt het IVIO@School curriculum gebruikt. De dagbesteding en de training vinden zo mogelijk in groepsverband - voor hen die dat aan kunnen – plaats en altijd op een locatie zo dicht mogelijk bij huis. Daarbij zijn de groepen nooit groter dan vijf leerlingen. De individuele begeleiding van de leerlingen wordt door Horizon begeleiding verzorgd. Daarbij is de begeleiding op praktisch, sociaal, emotioneel en mentaal vlak volledig toegesneden op de individuele deelnemer. Het doel van de individuele begeleiding is om de deelnemers te leren eigen regie te krijgen en de zelfredzaamheid van hen te vergroten. Dat zijn de twee belangrijkste voorwaarden om onderwijs te kunnen volgen.

//Einde bericht

Bron: Horizon/Sprengen College/IVIO@School

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu



Download foto: Low-res Full-res



EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: