Europese recessie goed voor online performance advertising

Driekwart Europese adverteerders wil budget voor online performance advertising opschroeven

Amsterdam, 30 September 2011 /EZPress/ - Zanox-M4N, de Nederlandse marktleider in performance advertising en onderdeel van de internationale Zanox-groep, maakt vandaag tijdens de zanox-M4N ExpertDay de onderzoeksresultaten bekend van een enquête onder 60 online marketing managers van diverse Europese adverteerders. Maar liefst 75 procent gaf aan de adverteeruitgaven in het online kanaal te zullen verhogen. Uit het Europese Adverteerdersonderzoek 2011 van de Zanox-groep blijkt verder dat driekwart van de ondervraagden het online performance kanaal wenst te verstevigen ten koste van het branding kanaal. Gemiddeld verklaarden de ondervraagde online marketeers het budget voor performance advertising met 12 procent te willen opschroeven. Een belangrijke verklaring die werd gegeven is de recessie-bestendigheid van performance advertising.

De resultaten van het Zanox onderzoek staan niet op zichzelf. Ook IAB Europe, de brancheorganisatie voor interactive advertising signaleerde een groei in online advertentiebestedingen van 15,6 procent naar 17,7 miljard euro in 2010. Nederland geeft in totaal 1 miljard euro uit aan online adverteren en staat daarmee op plaats vier in de Europese top tien. Het performance kanaal groeit overigens harder dan de algemene online advertentiebestedingen. IAB Nederland maakte eind mei dit jaar bekend dat affiliate marketing, het grootste performance advertising kanaal, in 2010 een groei heeft gerealiseerd van maar liefst 23 procent.

,,Er is duidelijk sprake van een trend in budgetverschuiving ten gunste van online performance advertising”, bevestigt Roger Kenbeek, Managing Director bij Zanox-M4N. ,,De algemene trend is: meer budget voor online adverteren en daarbinnen geldt weer meer budget voor performance advertising.” Thomas Joosten, eveneens Managing Director bij Zanox-M4N vult aan: ,,Met de dreigende economische recessie zijn adverteerders steeds meer op zoek naar zekerheid en verwachten ze een maximale return-on-investment van hun advertentiebestedingen. Performance advertising is het enige online advertentiekanaal waarbij het “no cure, no pay”-principe echt van toepassing is. Hoe groter de economische dip, hoe hoger de bestedingen in performance advertising.”

Overigens zoeken niet alleen adverteerders in recessietijd naar meer zekerheid, ook consumenten maken bewustere keuzes bij aankopen. Afgelopen woensdag maakte de Thuiswinkel.org en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) bekend dat Nederlandse consumenten meer tevreden zijn over het internet als oriëntatiekanaal. Bij ruim tweederde van de aankopen hebben Nederlanders vooraf naar informatie gezocht op het internet. De transparantie van het internet en het grote aanbod van websites die consumenten informeren, adviseren en helpen bij hun aankoopkeuze, bieden uitkomst bij een recessie.

Aan het Europese Adverteerdersonderzoek 2011 van de Zanox-groep hebben 60 online marketing managers van adverteerders uit verschillende sectoren deelgenomen. De adverteerders zijn actief in retail, travel, finance, telecom, automotive en FMCG en afkomstig uit negen Europese landen, waaronder Nederland.

Roger Kenbeek besluit: ,,Naast de wens om resultaatgerichter te adverteren, gaven onze klanten aan de online adverteeruitgaven direct te willen koppelen aan de daadwerkelijke salesactiviteiten. Andere belangrijke redenen die werden genoemd om het online performance kanaal uit te breiden, waren de recessie-bestendigheid, de grotere budgetflexibiliteit en het vermogen om de juiste doelgroepen te bereiken en deze tot een sale of lead te laten converteren.”

//Einde bericht

Bron: Lubbers & De Jong

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: