Slimme meter kan snel ingevoerd

Den Haag, 23 Februari 2011 /EZPress/ - De invoering van slimme energiemeters kan naar verwachting beginnen in 2012. Consumenten met een slimme meter hoeven geen meterstanden meer door te geven, omdat die door de energieleverancier op afstand worden uitgelezen.

Meer keuzevrijheid
De Eerste Kamer heeft dinsdag 22 februari 2011 ingestemd met twee wetsvoorstellen die door minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie waren aangepast om consumenten bij het gebruik van slimme meters meer keuzevrijheid en een betere waarborg van hun privacy te garanderen.

Energiebesparing
Met een slimme meter kunnen consumenten hun energieverbruik makkelijker volgen. Dat draagt bij aan energiebesparing. De slimme meter is een opmaat naar energienetten waarmee de plaatselijke energievraag en –aanbod op elkaar kunnen worden afgestemd. Bovendien is er met slimme meters geen onduidelijkheid meer over de jaardafrekening of over de juiste meterstand als mensen verhuizen of van energieleverancier switchen.

Invoering
De slimme meter wordt eerst op kleine schaal ingevoerd. In de eerste twee jaar krijgen consumenten een slimme meter:

-bij reguliere vervanging;
-bij ingrijpende renovatie;
-bij nieuwbouw;
-of op eigen verzoek.

Daarna besluit het kabinet in overleg met het parlement over verdere invoering. Dat gebeurt onder meer op basis van een consumentenbarometer die de Nederlandse Mededingingsautoriteit gaat bijhouden.

Uitlezen
Consumenten mogen straks zelf kiezen of ze hun meterstanden op afstand laten uitlezen. De wet schrijft bovendien voor dat de netbeheerders de meterstanden maar beperkt mogen uitlezen:

-zes keer per jaar voor verbruiksoverzichten;
-voor de jaarlijkse eindafrekening;
-bij verhuizen;
-bij overstappen naar een andere leverancier.

Alleen als afnemers daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven, bijvoorbeeld om gebruik te maken van bepaalde energiebesparingsdiensten, mag de meterstand vaker worden uitgelezen.


//Einde bericht

Bron: Ministerie van EL&I

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: