Internationale samenwerking iDEAL, eps, giropay

Voor consumenten zal het in de toekomst mogelijk zijn internationale online-betalingen te verrichten met hun internetbankierprogramma

Amsterdam, 14 Februari 2011 /EZPress/ - Drie elektronische betaalmethoden, eps (Oostenrijk), giropay (Duitsland) en iDEAL (Nederland), werken samen aan de ontwikkeling van interoperabiliteit op de Europese (SEPA)-markt. De overeengekomen doelstelling is een open infrastructuur te ontwikkelen waarmee een consument in het ene Europese land online en in realtime een betaling voor bestelde goederen en diensten kan verrichten bij een webwinkel in een ander Europees land, door gebruik te maken van zijn normale faciliteiten voor internetbankieren.

Piet Mallekoote, directeur van iDEAL, meent dat “de snelgroeiende e-commercemarkt heeft geleid tot een grote vraag naar een betrouwbaar en veilig elektronisch betaalplatform in een competitieve omgeving, waarin ook andere betaalmethoden worden aangeboden aan webwinkels en consumenten.”

Momenteel zijn er diverse binnenlandse elektronische betaalsystemen die succesvol functioneren in het betreffende land. Om tegemoet te komen aan de vraag naar elektronische betaalsystemen voor de Europese markt, hebben drie aanbieders van dergelijke systemen besloten te gaan samenwerken aan de ontwikkeling van interoperabiliteit. Robert Reiger, directeur van eps, erkent dat er sprake is van tijdsdruk. “Het risico bestaat altijd dat je te laat reageert en je marktpositie kwijtraakt. We moesten nu in actie komen.”
Om tot een gemeenschappelijke standaard en open interoperabiliteit te komen, onderzoeken de drie bedrijven, via een zogenoemd Proof of Concept, hoe een standaardplatform voor veilige elektronische betalingen van consument aan webwinkel eruit moet komen te zien, op basis van open standaarden voor berichtverzending en berichtinhoud. Daarnaast wordt gekeken naar de beveiligingsaspecten en juridische en operationele kwesties met betrekking tot de interoperabiliteit. “Het is een complex project. We moeten allerlei algemeen gebruikte nationale elementen vertalen naar een niveau waarop interoperabiliteit mogelijk is”, aldus Darius Metzner, CTO/CLO van giropay.

De Proof of Concept zal eind maart 2011 zijn voltooid. De Europese banksector is rechtstreeks en nauw bij het project betrokken via de European Payments Council (EPC, www.europeanpaymentscouncil.eu). De EPC en de drie bedrijven hebben een Memorandum of Understanding ondertekend, wat inhoudt dat de drie bedrijven - binnen de context van hun Proof of Concept – het door EPC ontwikkelde Interoperability Framework zullen testen en waar nodig verbeteringen zullen voorstellen. De EPC zal deze suggesties vervolgens in overweging nemen en in de zomer van 2011 een eerste versie van het SEPA-raamwerk voor betalingen voor e-commerce introduceren.
Zowel de banksector (EPC) als de betrokken bedrijven zullen hun activiteiten zo stroomlijnen dat de overeengekomen standaarden vanaf juli 2011 kunnen worden geïmplementeerd door bestaande en nieuwe elektronische betaalmethoden, om zo snel mogelijk interoperabiliteit voor de e-commercemarkt te kunnen realiseren.

//einde bericht

Bron: Currence - gezamenlijk persbericht iDEAL, eps, giropay

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu

Aanvullende informatie

Over eps
De Oostenrijkse eps-standaard is een open betalingsstandaard zonder licentievergoedingen die complete elektronische betaaltransacties ondersteunt. Deze standaard, aangeduid als W3C XML Schema, integreert internationale en reeds bestaande standaarden, bijvoorbeeld EPC ePI (electronic Payment Initiator) en XMLDSig voor digitale handtekeningen.
eps wordt door ondernemers (webwinkels) en het digitale overheidsloket gebruikt voor onmiddellijke, veilige en onherroepelijke online-overboekingen naar hun rekening, met gebruikmaking van bestaande faciliteiten voor internetbankieren. De bank waar de klant een rekening heeft lopen, geeft een elektronische betaalgarantie af, die in realtime aan de verkoper wordt verstuurd.
De eps Scheme Operator fungeert als centrale ‘verkeersleider’ voor binnenlandse en toekomstige internationale elektronische betalingen.

Voor meer informatie: www.eps.or.at
Contactgegevens: Mr. Robert Reiger
e-mail: office@stuzza.at
Telefoon: +43/1/505 32 80-0

Over giropay
giropay maakt snelle, eenvoudige en veilige elektronische betaling via internet mogelijk. Om met giropay te kunnen betalen heeft de klant niets anders nodig dan een betaalrekening met de mogelijkheid om te internetbankieren bij een deelnemende bank. Direct na een succesvolle betaling ontvangt de verkoper een betaalgarantie van de bank, zodat hij goederen en diensten onmiddellijk en zonder risico kan leveren. Dankzij de integratie in online-betalingssystemen als PayPal en ClickandBuy beschikt giropay over een breed netwerk van gebruikers. Veel verkopers bieden de giropay-betaalmodule ook rechtstreeks aan in hun webwinkel.
In Duitsland is giropay het enige platform voor internetbankieren dat door de banken is erkend. Autorisatiegegevens (PIN en TAN) worden uitsluitend binnen de online-omgeving van de deelnemende bank ingevoerd. Momenteel wordt dit systeem al door meer dan 1500 Duitse banken aangeboden.

Voor meer informatie: www.giropay.de
Contactgegevens: Stefanie Thieme, Marketing & PR
e-mail: stefanie.thieme@giropay.de / presse@giropay.de
Telefoon: +49 69 75 93 84 04
Fax: +49 69 75 79 82 00

Over iDEAL
iDEAL is een online betaalmethode ontwikkeld door Nederlandse banken om gemakkelijk voor online producten en diensten te betalen. Meer dan de helft van alle Nederlandse online shoppers maakt gebruik van iDEAL. Sinds de introductie in oktober 2005 hebben er tot nu toe meer dan 160 miljoen iDEAL-transacties plaatsgevonden.
In Nederland wordt iDEAL inmiddels bij meer dan 15.000 webwinkels als betaalmiddel geaccepteerd. Daarmee is iDEAL ruimschoots het meest geaccepteerde betaalmiddel voor online betalingen en heeft daarmee een penetratie van 84% bij de grootste e-commerce spelers in Nederland bereikt.

Voor meer informatie: www.ideal.nl
Contactgegevens: Bob Goulooze
e-mail: b.goulooze@currence.nl
Telefoon + 31 (0)20 305 19 85


Currence is eigenaar van de collectieve betaalproducten PIN, Chipknip, Acceptgiro, Incasso/Machtigen en iDEAL en verschaft licenties en certificaten voor deze producten aanbanken en toeleveranciers in het betalingsverkeer in Nederland. De missie van Currence is enerzijds het faciliteren van marktwerking en creëren van transparantie in het collectieve betalingsverkeer in Nederland; en anderzijds het behouden en verder ontwikkelen van de kwaliteit, veiligheid en efficiency van de collectieve betaalproducten.




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: