CBS: Nederland op een na grootste cabotagevervoerder in Europese Unie

Den Haag, 18 Januari 2011 /EZPress/ - In 2009 is in de Europese Unie door cabotagevervoerders 78 miljoen ton aan goederen getransporteerd. Nederlandse transporteurs namen hiervan 13 miljoen ton voor hun rekening. Van de EU-landen vervoerde alleen Duitsland meer goederen binnen andere lidstaten dan Nederland.

Ook Luxemburg, Polen en België belangrijke spelers
Het cabotagevervoer was in 2009 goed voor minder dan 1 procent van het totale transport binnen de Europese Unie. Behalve Duitsland en Nederland zijn ook Luxemburg, Polen en België belangrijke spelers in deze markt. Sinds 14 mei 2010 zijn nieuwe strengere Europese cabotageregels van toepassing.

Nederlandse cabotagevervoerders vooral actief in buurlanden
Nederlandse transporteurs verrichten vier keer zoveel cabotagevervoer in andere EU-landen dan buitenlandse vervoerders in Nederland. De Nederlanders zijn vooral actief in Duitsland en België. Drie kwart van het totale cabotagevervoer door Nederlandse transportbedrijven binnen de Europese Unie vond in 2009 plaats in deze landen. Het Verenigd Koninkrijk kwam met een aandeel van 11 procent op de derde plaats.

België, Duitsland en Polen grootste cabotagevervoerders in Nederland
Buitenlandse cabotagevervoerders transporteerden in 2009 ruim 3 miljoen ton aan goederen binnen de Nederlandse landsgrenzen. Dit komt neer op bijna 1 procent van het totale binnenlandse transport.

België nam het grootste deel van het cabotagetransport in Nederland voor zijn rekening (42 procent), gevolgd door Duitsland (28 procent) en Polen (17 procent).


//Einde bericht

Bron: CBS

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: