Open Universiteit pakt ontbrekende wiskundekennis EU-studenten aan

Heerlen, 26 Februari 2009 /EZPress/ - Dit voorjaar start het project Math-bridge dat op Europees niveau de problemen aanpakt die studenten hebben met wiskunde door onderwijsmaterialen uit te wisselen en via internet gratis beschikbaar te stellen. De Open Universiteit is de Nederlandse partner in dit project waaraan elf Europese universiteiten deelnemen. `De problematiek van de wiskunde-aansluiting tussen middelbare scholen en het hoger onderwijs speelt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa`, aldus Johan Jeuring, hoogleraar bij de faculteit Informatica van de Open Universiteit. `Met een gezamenlijke aanpak gaan we ervoor zorgen dat studenten hun wiskundedeficiënties kunnen wegwerken en een betere start maken in het hoger onderwijs.`

Rol Open Universiteit
De inbreng van de Open Universiteit bestaat uit drie elementen. Allereerst ontwikkelt ze onderwijsmateriaal en stelt dit via open standaarden beschikbaar. Daarnaast wordt dit zelfstudiemateriaal ingezet en uitgetest bij haar eigen studenten. De derde inbreng bestaat uit het doorontwikkelen en toepassen van unieke systemen om geautomatiseerde intelligente feedback te realiseren.

Intelligente feedback
`Intelligente feedback maakt onze inbreng onderscheidend`, vertelt Jeuring. `Bovendien hebben we de didactische aanpak onderzocht, zodat we straks op individueel niveau kunnen bepalen wanneer de student gecorrigeerd moet worden door automatische feedback.` De Open Universiteit heeft in het SURF-project Intelligente feedback een systeem ontwikkeld dat op detailniveau volgt welke stappen een student neemt bij het oplossen van wiskundige vraagstukken. Vervolgens kan het systeem daarop gepaste automatische feedback geven op het niveau van syntax, semantiek en strategie. Dit project was voor de Europese partners aanleiding om de Open Universiteit uit te nodigen voor het Math-bridge project.

Nederlandse problematiek
Ook Nederlandse studenten kampen met een tekort aan voorkennis van wiskunde. De Open Universiteit heeft, door haar open toelating tot het hoger onderwijs, hier al langer ervaring mee. Daarom biedt zij online voorkennistoetsen aan waarmee studenten kunnen testen of zij voldoende voorkennis hebben om te starten met een specifieke opleiding of cursus van de Open Universiteit. Zo nodig wordt verwezen naar leermaterialen om de voorkennis op peil te brengen. Daarnaast organiseert de Open Universiteit Voorbereidingscursussen wiskunde. Deze cursussen bereiden voor op Voortentamens Wiskunde B1 die studenten kunnen doen als ze een deficiënt vakkenpakket hebben, en niet direct toelaatbaar zijn tot opleidingen in het hoger onderwijs waarvoor toelatingseisen gelden.

//Einde bericht

Bron: Open Universiteit Nederland

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu




EZPress® is niet aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud.
De verantwoordelijkheid daarvan ligt uitsluitend bij de aanbieder.
© EZPress® News Distribution BV - Alle rechten voorbehouden. Een onderneming van Larus Holding BV.
Onze Partners: